Debatten som stal showen: ”Den finaste motionen som skrivits i församlingen”

Att debatten om språktest vid nyanställningar inom vård och skola skulle bli en långkörare var väntat. Men det var inte den enda frågan som engagerade under tisdagens möte i fullmäktige.
– Jag har aldrig varit med om något liknande svar, säger Kent Stenhammar (S) efter att hans motion fått avslag.

ANNONS
|

Intresset utifrån slog inga rekord. Tittarsiffrorna för webbsändningen från tisdagens möte i kommunfullmäktige stannade på 66 personer. Det smärre antalet åhörare, somliga hade även tagit sig till salen, fick dock uppleva en lokalpolitisk show med inslag av såväl värme som skarpa ord. Att många skulle ge sig in i debatten om språkkrav vid nyanställningar inom vård och skola var väntat. Men innan dess hann socialdemokraten Kent Stenhammars motion om fruktlundar skruva upp stämningen och röra om pjäserna på det politiska brädet. Men allt började med ett avslag.

– Ett enda ord, avslag. Tittar man i innehållet så är det i alla fall nio-tio utredningar, men när det kommer till fullmäktige så blir det bara ett ord. Avslag. Jag har aldrig varit med om något liknande svar.

ANNONS

Kommunen ska inte odla frukt

En till synes uppgiven Kent Stenhammar hade klivit upp till podiet och inledde med att försvara sin idé om att anlägga fruktlundar i kommunen med argument som att det kan skapa biologisk mångfald samt mötesplatser över generationsgränserna; rekreationsytor där människor kan mötas, och vad det lider skörda lundarnas frukter. Positiv respons till en början, menade han, men så plötsligt: avslag utan motivering.

– I Kungsbacka brukar vi ha en hänvisning till varför svaret är som det är. Men det behöver man inte, började kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) sitt svar.

– Det hör inte till kommunfullmäktiges uppgift, fortsatte hon, att avgöra om kommunen ska plantera äppleträd eller prydnadskörsbärsträd.

Lisa Andersson blev uppbackad av partikollegan Filip Berndtsson, som påpekade vikten av att vara varsamma med skattebetalarnas pengar – vilka i hans tycke inte bör gå till att odla frukt till kommunens invånare.

Gör sylt och byter recept

Dock ryckte Sverigedemokraternas Tobias Eriksson ut till Kent Stenhammars försvar.

– Faktiskt en bra idé som vi i Sverigedemokraterna står bakom. Här pratar vi om fruktlundar, mötesplatser med blomstrande träd, bär, insekter och fåglar.

Han kunde personligen vittna om hur äldre knutit kontakter via möten i naturen, bland annat då man plockar aroniabär vid ån bakom Kungsmässan.

ANNONS

– De plockar, gör olika sorters sylt, och byter recept, berättade Tobias Eriksson.

Filip Berndtsson tog ordet igen och påpekade att parker kostar pengar, vilket också lärare och vårdpersonal gör. Därför handlar det om att prioritera.

– Och mina prioriteringar ligger på ett annat håll än fruktlunder, förklarade han.

Då klev miljöpartisten Clas Rosander upp till talarstolen med en papperspåse i handen.

– Jag måste säga att det här är den finaste motionen som skrivits i den här församlingen. Den är så snäll, och den gynnar alla: kommuninvånare, insekter, och man får mötesplatser.

Därefter stack han ned handen i påsen och tog fram i tur och ordning: en banan, en apelsin och ett äpple för att göra ytterligare poänger om vad det är som är tänkt att växa i fruktlunden och inte.

Äpplen och päron

Vid det här laget hade dammluckorna börjat knaka. Allt fler gav sig upp i talarstolen, skämt blandades med allvar och inlägg om vad det egentligen kostar att klippa gräsmattor - och Vänsterpartiets Maria Rasmussen ansåg plötsligt att det nu kändes som man pratade om äpplen och päron.

Trots stöd från det egna partiet, SD, MP, och V, fick Kent Stenhammar se sig besegrad efter votering. Men inte utan några sista ord, där han påpekade att det hela aldrig handlat om vare sig bananer, apelsiner eller om att starta fruktodling.

ANNONS

– Ja ja, det blev i alla fall en intressant debatt. Bifall. Tack för ordet.

LÄS MER:Kungsbacka med på samverkansmöte om flyktingar: ”Stort beslut i dag”

LÄS MER:Torget i Kungsbacka görs om efter bara tio år – träd och bänkar ett problem: ”Trevlig mötesplats”

LÄS MER:Annat parti hann före – nu kan Framtidspartiet bli av med namnet: ”Konstigt beslut”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS