De vill lyfta kulturprofilens anda och minne: ”En speleman”

Han var deras fars morfar, känd i hela trakten för såväl sin lanthandel som sina kulturgärningar. Nu vill bröderna Bergén lyfta vikten av att bevara den lokala kulturhistorien i allmänhet, och kulturprofilen Edvard Ke i synnerhet.
– Jag har en idé om att tonsätta hans dikter i framtiden, säger Valldabon Kjell Bergén.

ANNONS
|

Diktare, sjöman och handlare, men även mån om lokal historia och folkmål. Valldabon Lorents Edvard Jansson (1854-1922) med artistnamnet Edvard Ke, kanske är bortglömd eller okänd för många – men det vill bröderna Bergén ändra på.

– Många häromkring i Vallda, men även folk från Onsala och Särö, vet vem han var. Den 21 augusti är det 100 år sedan han gick bort, och vi tycker att hans livsverk är värt att lyfta och bevara, säger Kjell Bergén, som själv bor bara några stenkast från där Edvard Ke växte upp.

Sålde likkistor i lanthandeln

Tillsammans med brodern Eskil Bergén har han rotat fram lite gammalt material som finns publicerat om Valldas egen kulturprofil från från förra sekelskiftet. Där framgår att han i sin lanthandel, som även hyste bageri, inte bara sålde de vanliga varorna och förnödenheterna. Edvard Jansson sålde även likkistor för den som var i behov av sådana. Dessutom hade han för vana att skriva vers åt sina kunder, samt tillägna dem visor vid högtidligare tillfällen. Detta enligt en artikelsamling sammanställd av Nordhallands hembygdsförening 1984.

ANNONS

– Han var en speleman, helt klart. En diktare och speleman. Och dessutom diktade han på vad vi kallar Valldianska, den gamla dialekt som pratades här förr, berättar Kjell Bergén.

– Det kunde ibland påminna lite om bohusländska. Men det var väl fiskardialekten. Många häromkring vid kusten var ju på sjön, fortsätter han.

Artistnamnet Edv Ke

Och det var även Edvard Jansson i sin ungdom. Ett antal resor till England blev det, men sedan satte en ögonsjukdom stopp för drömmen om havet för ynglingen. Artistnamnet, förresten, härstammar från gårdsnamnet Ekås där Edvard Jansson växte upp. I ungdomen ska Lorents Edvard Jansson av vänner ha kallats Edvard Ek.

– Så han vände på ek i samband med att han hade skrivit en text till en tidning, och så blev det först förkortningen Edv Ke, förklarar Eskil Bergén.

Hoppas kunna tonsätta dikter

Som ättlingar till diktaren och spelemannen anser bröderna Bergén, särskilt då det nu gått 100 år sedan Edvard Ke gick bort, att det är hög tid att uppmärksamma Valldas egen forna kulturprofil. Kjell Bergén är själv en dragspelande underhållare vid sidan av sitt yrke som ambulanssjukvårdare. Och flera andra i familjen har också haft musiken i ådrorna.

– Jag har spelat ett par av hans visor vid något tillfälle. En förhoppning och ambition jag har är att kunna lära mig noter och sätta musik till en del av hans dikter. Så att man kan föra dem vidare, säger Kjell Bergén.

ANNONS

– Det är lite så jag tänker, att du bevarar och för hans anda vidare, säger Eskil.

Vill göra det på Valldamål

Oavsett så hoppas de kunna rikta lite nytt ljus på Edvard Ke och hans kulturgärningar.

– Mycket av det han diktade ihop var inspirerat från händelser i vardagen, det som hände just där och då. Så hittade han på nåt och gjorde det på dialekt. Så det är ett livsverk värt att bevara. Och skulle jag göra något av detta så vill jag ju göra det på det gamla Valldamålet, säger Kjell Bergén.

– Det är mycket som är väldigt roligt. Det vore synd om det försvinner, säger Eskil Bergén.

LÄS MER:Fanny tar över den populära restaurangen – började som sommarjobbare

LÄS MER:Experten om hysterin kring invasiva arter: ”Dessa behöver du inte vara rädd för”

LÄS MER:13-åringen från Särö är nästa stora tennislöfte: ”Vill bli bäst i världen”

ANNONS