De kraftsamlar för att lyfta Kungsbacka: ”Ska forma staden gemensamt”

Det är länge sedan det fanns någon samordnad kraft som verkat för att stärka innerstaden. Men nu finns det en.
– Vi vill göra Kungsbacka och innerstaden till en attraktiv plats att leva på och vara verksam i, säger Johan Bergman som är en av initiativtagarna till den nya föreningen.

ANNONS

Sedan många år tillbaka har landets stadskärnor sett en förändring där många butiker och varuhus flyttat ut till externa köpcentrum eller till gallerior. Kungsbacka är inget undantag, men det innebär inte att innerstaden inte lever.

– Det har blivit färre butiker, men å andra sidan fler restauranger och annan service, säger Monika Hamrin som länge har verkat för att hålla engagemanget i centrum uppe.

Tillsammans med Johan Bergman, som driver restaurangen Cosa Table, är hon en av initiativtagarna till den nya föreningen Kungsbacka innerstad som sedan en tid är verksam i syfte att knyta företagare och andra verksamma i staden närmare varandra.

ANNONS

– Det började med att jag sprang på Monika som ju alltid har många idéer, och det här var redan före pandemin. Och vi kände att vi ville forma en samlad kraft i innerstaden, en förening som ska verka för att stärka företagandet och främja nätverkande, säger Johan Bergman.

Samlad kraft

Det har tidigare funnits ett bolag där kommunen var inblandad, och som verkat för liknande syften. Skillnaden den här gången, menar medlemmarna i föreningen, är att nu sker det på ideell basis.

– Samtidigt ska vi så klart samverka med alla. Kommunen är jättepositiv till detta, säger Monika Hamrin.

– Idén är att vi ska skapa en samlad kraft där vi får med alla. Om man skulle rada upp alla som verkar i innerstaden här ute nu i dag så är det nog inte många som vet vad alla heter, och det vill vi förändra, säger Johan Bergman.

En av de nyare medlemmarna i kärntruppen är Annie Helander som till vardags driver en foodtruck. Hennes främsta uppgift i nuläget är att knyta kontakter och värva medlemmar.

– Jag har bara mött positiv respons så här långt. Det handlar ju om att skapa relationer och dra nytta av varandras tjänster, säger hon.

ANNONS

Ny stad som byggs

Att det byggs mycket i Kungsbacka har undgått få. Och det är också en sak som föreningen känner att de kan dra nytta av.

– Nu byggs nya Valand, det ska byggas på brända tomten – det byggs ju en helt ny stad. Där känner vi att vi kan vara med på resan och forma den staden. Vara delaktiga helt enkelt, säger Monika Hamrin.

Det planeras en del event. På skärtorsdagen är det tänkt att föreningen ska vara med och tillsammans med några andra aktörer skapa familjeaktiviteter i och kring innerstaden. Men samtidigt är det inte event som är huvudsaken.

– Det görs ju redan mycket annat av andra, säger Monika Hamrin.

– Och samtidigt kan en fördel med vår förening nog vara att vi kan dra ihop saker ganska fort och på kort varsel, säger Johan Bergman.

Annie Helander lägger till:

– Många har idéer, men alla vet inte hur de ska kunna realiseras. Genom vår förening kan man till exempel söka bidrag, säger hon.

Så det blir till att testa lite i stort och smått till att börja med. Men poängen är oavsett att knyta samman alla som verkar i innerstaden till ett tätare samarbete.

– Vi jobbar ju mot samma mål, och man kan säga att vi ser oss som kollegor, säger Monika Hamrin.

ANNONS

LÄS MER:När gatan byggs om öppnar det för fler uteserveringar: ”Stor majoritet”

LÄS MER:Nordiska vd:n Jenny Hermanson styr Spotify från huset i Frillesås

LÄS MER:Drinkmästaren Fredultra bjuder läsarna på sina bästa recept: ”Jag gillar showen”

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS