De fiskar upp högvis med skrot ur ån: ”Blir lika glad varje gång”

Magnetfiske i Kungsbackaån är deras nya hobby och fångsten stavas skräp och skrot. Men det gör det inte mindre lockande.
– Det bästa är att det är skitroligt, säger Erik Agesund som är ute efter att göra nåt bra.

ANNONS
|

Helgens fångst ligger staplad i en rörig hög alldeles intill brofästet i centrala Kungsbacka. Det är dock inte mycket som går att ta hem och laga. Men det är å andra sidan inte poängen, enligt killarna som har börjat magnetfiska i Kungsbackaån.

– Det är en helt ny hobby som vi har börjat med och som känns både kul och vettig. Vi har fått extremt bra respons, och de allra flesta man träffar ute längs ån stannar till och tycker att det vi gör är bra, säger Erik Agesund.

Magnetfiske utförs med extra starka magneter där de större varianterna kan lyfta upp till flera hundra kilo. Styrkan kan ofta krävas då föremål som legat i vatten länge har beläggningar av rost eller växtlighet. Att Erik Agesund började med magnetfiske tillsammans med Jonathan Holmström och Timmy Eriksson förklarar han dels med att de gillar att vara aktiva och hitta på grejer, men även att det i det här fallet är något som gör nytta.

ANNONS

– Vi ville göra något som gör lite skillnad. Jag tror att de flesta människor vill göra något för att hjälpa till på ett eller annat sätt, men många vet nog inte var man ska börja. Men man kan göra ganska mycket på egen hand, menar magnetfiskaren.

Har valt centrala Kungsbacka

Helgens fisketur efter allehanda skrot som hamnat i ån var den tredje så här långt. Valet att hålla sig längs den remsa som ligger närmast stan är helt medvetet.

– Vi har valt att hålla oss där folk rör sig, och just i det området är det ju lite stökigt ibland och då blir det en del otyg. Vissa cyklar vi fått upp är till och med låsta, så då har ju nån bara lyft upp och slängt i dem, säger Erik Agesund.

Hittills har de forslat bort allt skrot och skräp själva. Men efter senaste vändan blev det så mycket grejer att de bett kommunen om hjälp. Bortsett från cyklar, lastvagnar och skräp i allmänhet, fanns även två behållare för sand och flis med i fångsten.

– Den ena var islängd såpass nyss så den kunde kommunen ta tillbaka och använda igen. Men den andra var i för dåligt skick, fortsätter Erik Agesund.

ANNONS

Han fortsätter med att berömma kommunen. Teknikförvaltningen tar hand om skrotet.

– De kommer hit och hämtar grejerna under veckan även om det inte var något de hade planerat. Vi fick jättebra bemötande av dem.

Förenar nytta med rent nöje

Att göra nytta genom att dra upp skräp ur ån är tillfredsställande. Men samtidigt sticker magnetfiskarna inte under stol med att det också är en kul och spännande hobby.

– Det är kul att kunna hjälpa till att hålla rent, men det bästa är att det är skitroligt. Man blir lika glad varje gång man får upp något, även om det bara är skrot. Ibland kan det vara jobbigt att få upp det som fastnat men det brukar alltid gå. Och det ligger garanterat mycket kvar där nere att plocka upp, säger Erik Agesund.

LÄS MER:Kungsbackafjorden har sämst bottenmiljö i Halland: “Kan bli helt fördärvad”

LÄS MER:Mångmiljonsatsning ska stabilisera ån – och ge ny båthamn i Kolla

LÄS MER:Fredrik hittade misstänkt granat i Kungsbackaån

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS