De byggde sitt drömhus: ”Ska kännas som att vakna upp på hotell”

Det tog Martin och Malin Rudak tre år att skapa sitt drömhem. Men så gjorde de också det mesta själv – från ritning till bygge. Nu är det klart och paret konstaterar att det blev som de önskade, bara lite bättre.
– Känslan gick inte att föreställa sig innan, säger Malin.

ANNONS
|

I Älskogsbräcka, i Onsala bodde familjen Rudak i flera år i en utbyggd sommarstuga, medan planerna växte fram. I somras kunde de äntligen flytta in i drömhuset.

Det ligger på en höjd, och ger ett mäktigt intryck från den stenlagda uppgången. Oväntade vinklar, rå puts och höga fönster med svart spröjs gör att det påminner lite om en borg.

Gillar inte trä

Att huset ser ut som det gör är naturligtvis inte en slump.

– Det är ritat efter tomtgränsen. Vi har en sned tomt och ville utnyttja så mycket som möjligt, säger Martin Rudak.

Han har inte mycket till övers för trä, bortsett från att elda med, så att huset skulle putsas var de båda överens om. Invändigt är paret också påfallande eniga.

ANNONS

Innanför ytterdörren är det blankt, ljust och rent. Men kombinationen av den dimrade belysningen, de mjuka möblerna, fladdrande stearinljusen och det hjärtliga välkomnandet gör att intrycket är varmt.

– Vi vill att det ska kännas som att vakna upp på ett hotell, säger Malin Rudak.

Byggde utan tidspress

Familjen kunde bo kvar alldeles bredvid tomten under bygget, i en fullt fungerande lägenhet. Det underlättade på många sätt. Dels var det nära till arbetsplatsen, det var lätt att hålla koll på allting. Dessutom fanns det ingen tidspress. Allt fick ta den tid som behövdes, och alla val gjordes i lugn och ro.

– Att eluttagen skulle vara guldfärgade var ju inget vi hade planerat från början. Valen gjordes under tiden, vi kände oss successivt fram, säger Martin.

Malin säger att de gillar sten, marmor och granit och att de ville ha något annorlunda mot vad de haft tidigare.

– Kök brukar vara vita och ha överskåp. Vi är vana vid trägolv och hade lågt i tak i sommarstugan. När vi fick chansen att bygga helt nytt så ville vi ha något annat.

Underhållsfritt – men spektakulärt

Martin vill ha ett underhållsfritt hem med lösningar som förenklar vardagen. Även om glas och marmor inte är det man ser framför sig när ordet ”praktiskt” kommer på tal, så är huset väldigt genomtänkt. Lättstädat och i material som håller.

ANNONS

Bredvid köket finns kanske det allra tydligaste tecknet på att boendet är praktiskt. Undanskymt från matplatsen finns ett rum intill köksbänken där all disk sker. Inspirerat av storkök finns en avskild plats med stor diskbänk, vask och förvaring.

– Här på baksidan ska det bli en stor altan så småningom, säger Malin.

En del budgetalternativ

Hon och Martin visar runt och förklarar att många av de möbler som ser platsbyggda och specialbeställda ut faktiskt är massproducerade, men omgjorda. Köket är till exempel från Ikea. Martin har satt lister på, och anpassat det till husets mått. Skåpluckorna lämnades in på lackering och resultatet blev betydligt billigare än liknande kök de tittat på.

Sedan finns det spektakulära detaljer i huset, som absolut inte är Ikea. På ovanvåningen binds de två huskropparna till exempel ihop av en glasbro med guldräcken. Det tog familjens hund Napoleon flera månader att samla mod för att ta sig över den för att besöka tv-rummet på andra sidan.

Pandemin tajmade projektet

Martin och Malin Rudak uppskattar att de gjort mellan 80 och 90 procent av jobbet själva. En pandemi mitt i bygget var lyckad tajming, för det gjorde att familjen höll sig mestadels hemma.

– Vi hade som mål att det skulle bli färdigt innan jul. Men till vilken jul hade vi inte sagt, säger Martin och skrattar.

ANNONS

Han fortsätter:

– Det känns lite konstigt att det är klart.

– Ja, men vi njuter verkligen av att hålla på med huset, vi tycker inte om att sitta still, säger Malin.

Som tur är finns det fortfarande småsaker att fixa med. Inredning går att fila på i evigheter. En del praktiska prylar, som garderob i mellandotterns rum, ska till. En glasvägg mellan sovrummet och klädkammaren är också beställd.

Vinvägg, lönndörr och klädkana

Dessutom återstår en del roliga planer.

– Här ska vi ha en inglasad vinvägg. Jag är inte så mycket för tavlor, så det blir en kul dekoration, säger Malin och pekar på väggen mellan köket och allrummet.

Dessutom funderar Martin på hur sovrumsdörren ska konstrueras. Den ska nämligen inte vara en vanlig gammal plywood-dörr. Martin ska bygga en lönndörr som ser ut som en bokhylla.

Många projekt pågår parallellt. Just nu letar han material till röret som ska in i husets väggar, mellan badrummen och tvättstugan, så att smutskläder kan åka kana direkt till tvättkorgen.

– Vi har samma smak, men vi kompletterar varandra. Jag har idéer och drömmar, och Martin fixar. Han är inte rädd, han kör, säger Malin Rudak.

LÄS MER:Hemma hos färgälskaren Tanya: ”Mitt hem är min målarduk”

LÄS MER:Lyxvilla i Särö till salu: ”Superhögteknologiskt”

LÄS MER:Här firas halloween med extra allt: ”Ska vara rädd”

ANNONS