De äldre om kritiserade boendet: ”Det är en stor skam”

Boende på det privatägda Kolla äldreboende är inte förvånade över den hårda kritik som riktats, där elva personer dog efter ett stort coronautbrott i vintras. 86-åriga Eva Porath smittades själv – och förlorade sina vänner.
– Det var fruktansvärt. Alla mina bordsgrannar hade dött, säger hon.

ANNONS
|

Kritiken mot Vardagas äldreboende Kolla var omfattande. Revisionsbyrån EY’s granskning visade bland annat på avsaknad i allvarlig händelserapportering, bristande personalkontinuitet och att omsorgstagarnas behov inte tillgodoses.

På uteplatsen vid Kolla äldreboende sitter Eva Porath, Per-Olov Hultgren och Uno Theliander. Ingen av dem är förvånade över den kritik som kom från rapporten.

– Det ska inte få gå till såhär, de har brutit mot avtalen. Det är deras förbannade skyldighet att följa avtalen. Det är en stor skam, säger Uno Theliander.

Per-Olov Hultgren flyttade hit för några månader sedan från ett annat äldreboende i kommunen och han märker stor skillnad från det förra.

ANNONS

– Det fanns mer personal, så att man hann komma ut och promenera eller handla. Det är stor skillnad, här hinner man inte med det, säger han.

LÄS MER:90-åriga Liane utlovades bättre mat: ”Inget har ändrats”

Eva förlorade sina vänner i corona

86-åriga Eva Porath flyttade till Kolla äldreboende våren 2020, bara några veckor innan allt stängdes ner. Hon var en av dem som smittades av corona, när 22 äldre insjuknade i november och december förra året. Elva personer dog, många var Evas vänner, något som P4 Halland tidigare berättat.

– Det var fruktansvärt. När jag kom tillbaka från sjukhuset fick jag reda på att alla mina bordsgrannar hade dött. Jag blev jätteledsen, det var dem jag pratade med mest och vi som höll ihop, säger Eva Porath.

Hon själv var väldigt sjuk och kommer inte ihåg så mycket av den tiden.

– Jag kommer ihåg att de var väldigt snälla mot mig på sjukhuset. Jag är glad att jag klarade mig men det är hemskt att så många dog, säger hon.

LÄS MER:Vardagas kontrakt kan ryka efter covid-skandalen

Rapporten: Delade meningar om bemanningen

I rapporten finns motstridiga uppgifter kring schemaändringar som genomfördes när Vardaga tog över boendet 2019. I intervjuer med personal, tidigare verksamhetschef, företrädare från kommunen samt fokusgrupper är man överens; det har lett till ökad arbetsbelastning och minskad personalstyrka på dagen och natten. Även något som de äldre håller med om.

ANNONS

– På nätterna finns det ingen som hinner ta en på toa och det larmas hela tiden. Stackarna jobbar ihjäl sig, säger Uno Theliander.

– Det behövs mer personal, de känner själva att de inte räcker till, men de gör så gott de kan. Till exempel har vi en gymnastiksal men dit kan inte jag gå för jag behöver ha hjälp hur man ska göra med redskapen, men det finns ingen som hinner det, säger Eva Porath.

I rapporten beskrivs det att personalsituationen är en bild som inte delas av Kollas ledningsgrupp eller regionchef. Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga, menar att det finns tillräckligt med personal.

– Många upplever att det är en lägre bemanning men jämför man bemanningen med hur den såg ut när vi tog över och nu så är det ingen skillnad. Dock har vi omfördelat tiderna över dagen och plockat bort en del av arbetsuppgifterna såsom städ, tvätt och matlagning från undersköterskorna, vilket sköts av serviceassistenter. Vi ser över bemanningen kontinuerligt och har till exempel frikopplat gruppcheferna från administrativa uppgifter så att de ska arbeta i omvårdnaden hela tiden, säger hon.

LÄS MER:Anhöriga livrädda för Vardaga: "Beredd att demonstrera med plakat"

Men att de inte hinner vara med vid träning till exempel, det är ingenting som tyder på brist på personal?

ANNONS

– Först kollar vi på hur vi arbetar och hur planeringen ser ut, vad vi skulle kunna göra bättre. Vad som är orsaken bakom att man inte hinner med. Har vi högre belastning bemannar vi upp vid behov och sänker vid lägre arbetsbelastning.

– När det gäller träningen så ska det fungera och vår gymnastiksal används väldigt mycket, det står även om det i rapporten. Vi har en aktivitetsansvarig som arbetar heltid med att alla aktiviteter inklusive träning genomförs.

Angående att personalomsättningen varit hög ser inte Gertrud Öjetoft som någonting ovanligt i branschen.

– Vi har haft en hög personalomsättning under en period men inte onormalt mycket. Det har varit att man velat byta arbetsplats eller utbilda sig, säger hon.

LÄS MER:Planerna på att privatisera äldreboende stoppas

Arbetsgivarens skyldighet

På boendet läser Evas dotter Elisabeth Porath från Vardagas hemsida:

– Ditt boende hos oss ska kännas som ditt hem. Alla dagar ska kännas meningsfulla och innehållsrika, ett koncept som vi kallar den goda dagen”.

De gamla fnyser.

– Det händer ingenting här, det finns ingen stimulans. En gång i veckan spelar vi bingo, det är jätteroligt men man vill ju hitta på mer saker, säger Eva Porath.

– Den goda dagen finns inte längre. Vi ses inte som människor av dem högre upp utan som en kostnad. Det är arbetsgivaren skyldighet att se att det fungerar, säger Uno Theliander.

ANNONS

De alla betalar cirka 12 000 kronor i månaden för att bo på äldreboendet.

– Visst mat får vi. Men vad är det för omsorg vi får? Frågar sig Per-Olov Hultgren.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS