Databasen där covid-19 prover registreras från självprovtagningen i Halland har blivit utsatt för ett dataintrång. Regionen har nu polisanmält händelsen efter att personuppgifter kan ha läckt ut.
Databasen där covid-19 prover registreras från självprovtagningen i Halland har blivit utsatt för ett dataintrång. Regionen har nu polisanmält händelsen efter att personuppgifter kan ha läckt ut. Bild: Johan Svensson

Dataintrång i regionens självprovtagningssystem

I slutet av förra veckan fick regionen kännedom om att ett dataintrång skett i den databas där självprovtagningens prover registreras. Intrånget innebar att någon kom åt personuppgifter i systemet. Region Halland ser mycket allvarligt på händelsen som nu utreds av polis.

ANNONS
|

Det var den 18 juni som regionen först fick reda på att det skett ett intrång i databasen som används för att registrera självprovtagningsprover för covid-19. Drygt ett dygn senare fick de ny information om att intrånget inneburit att någon kommit åt personuppgifter i systemet.

– Vi ser allvarligt på händelsen. Just nu arbetar vi med att ta reda på exakt vad som har hänt och vilka konsekvenser det får för hallänningarna, säger Måns Arnrup, IT-direktör i Region Halland.

LÄS MER:Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Det rör sig om ett dataintrång i det system som leverantören Infosolutions tillhandahåller och de är i sin tur upphandlade av Folkhälsomyndigheten. Deras system används därför av flera olika regioner i Sverige.

ANNONS

Infosolutions arbetar just nu med att utreda händelsen närmare men har preliminärt kunnat fastslå att ingen data ska ha raderats eller ändrats och det finns inga spår av att data ska ha laddats ner. Däremot är det ett antal personposter som har lästs.

Under tisdagen meddelade de att det ska röra sig om ett hundratal i hela databasen.

– Just nu väntar vi på ytterligare information om hur många av dessa som är bosatta i Halland, säger Måns Arnrup.

LÄS MER:Man och kvinna döms för flera brott efter en stöldturné

Ville visa att de kunde göra intrång

Eftersom regionen fick information om intrånget när det redan var över stängdes provtagningen aldrig ner utan fortsatte som vanligt under helgen.

– Skadan var med andra ord redan skedd och felet åtgärdat när vi fick reda på det, säger Måns Arnrup.

Region Hallands IT-direktör Måns Arnrup ser allvarligt på dataintrånget.
Region Hallands IT-direktör Måns Arnrup ser allvarligt på dataintrånget. Bild: Allan Karlsson/Region Halland

Vilket motiv som ligger bakom dataintrånget är i nuläget okänt. Leverantören menar ändå att intrånget just nu betraktas som ett sätt för gärningsmännen att tala om att de har möjlighet att göra intrång, men inte avser att göra någon skada.

Förutom att händelsen utreds internt är även polisen involverad i ärendet.

– Leverantören har involverat polisen i ett tidigt skede, man ska inte glömma att det är ett ganska allvarligt brott. Det utreds naturligtvis och det spelar ingen roll vilken avsikt man har vid ett intrång av det här slaget, det är inte konstigare än ett inbrott. Det är lika olagligt oavsett vad man har för motiv, säger Måns Arnrup.

ANNONS

LÄS MER:Därför deltog tiotal poliser från Kungsbacka i operation Trojan Shield

Hotbild mot sjukvårdens IT-system

Tidigare i maj utsattes även Folkhälsomyndighetens databas Sminet för ett dataintrång som ledde till att man stängde ner systemet under några dagar. Något samband mellan de två incidenterna ser däremot inte Måns Arnrup.

– Det är känt att hälso- och sjukvårds IT är intressant för ett antal olika intressen under coronapandemin. Det vet vi om. Sen har vi inget som tyder på ett samband mellan de två händelserna, säger han.

Regionen gick snabbt ut med informationen om angreppet mot databasen och vill nu gå till botten med hur det här kan komma att påverka de eventuella hallänningar som utsatts.

LÄS MER:Kungsbacka förlorare i kampen om EU-pengarna: ”Jag tror inte de vet vad som finns”

”Oerhört beklagligt”

– Vi tycker att det är oerhört beklagligt. Vi kan inte påverka det här skeendet på något sätt då vi inte gjort upphandlingen. Vi tycker ändå att det är oerhört viktigt att man som individ upplever att ens uppgifter alltid hanteras med respekt när man har att göra med hälso- och sjukvården, säger Måns Arnrup.

Förutom att samverka med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och titta på vad hotbilden är ser regionen också ständigt över sitt eget skydd.

– Vi anser att vi jobbar med frågorna så gott som det är möjligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS