Därför trillade stenarna ner från simhallens fasad

Två stenplattor trillade ner från simhallens dekorfasad. En utredning tillsattes och nu har man hittat vad som orsakade raset.

ANNONS
|

LÄS MER:Två stenblock från simhallens fasad har rasat

Det är entreprenören Betonmast som har inspekterat alla stenplattor på fasaden tillsammans med leverantören Kungälvs Natursten och en oberoende besiktningsman. Tidigare har man inte vetat vad som orsakade raset på den förhållandevis nya simhallen.

Betonmasts vd, Magnus Attemalm, har tidigare sagt till Kungsbacka-Posten att stenen som trillat ner inte har varit av någon bärande sort utan fungerat som dekorsten.

Samtliga stenplattor på simhallens fasad är förankrade med så kallade kramlor och stift på sidorna. Kramlan är fäst i betongväggen och håller fast stiftet. En kramla kan bära 100 kilo och en stenplatta väger cirka 40 kilo. Stenplattorna har även fästen baktill. Övriga stenplattor har fyra infästningspunkter.

ANNONS

LÄS MER:Entreprenören om stenraset på simhallen: ”Ingen aning om vad som har hänt”

Anledningen till att hörnplattorna föll ner beror på att dessa endast hade en kramla på ena sidan. Detta är en brist i monteringen av de plattor som är fästa i hörnet på fasaden, där en platta inte blivit ordentligt förankrad.

Utredningen som gjorts har visat på att det inte finns ytterligare rasrisk eller att fler stenar är bristande i monteringen.

Betonmast Göteborg har spärrat av området närmast fasaden av säkerhetsskäl, under åtgärdsarbetet med att fästa nya stenar på fasaden kommer denna delen också vara avstängd men badhuset är öppet som vanligt. Den dagliga driften kommer alltså inte påverkas av avspärrningen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS