Daniel är en mästare på att hålla hov – klarade yrkets tuffaste examen

Hovslagaren Daniel Ahlberger är unik i sitt slag. Nyligen blev han godkänd i den allra tuffaste examen inom hovslagaryrket. Det har bara 350 personer i hela världen lyckats med.
– Det ökar yrkesstoltheten, säger han.

ANNONS
|

Daniel Ahlberger har just kommit tillbaka från ett hovslagarjobb i Tahult i Landvetter. Snart ska han vidare till stallet vid Gåsevadholm utanför Kungsbacka där tre hästar väntar på att bli skodda. Det har har gått några veckor sedan Daniel, som en av fem svenska hovslagare, klarade engelska AWCF:s (Associate Worshipful Company of Farriers) tuffa examensprover. Även om kunderna står i kö så är det inte på grund av hans examen.

”Det stärker min yrkesstolthet”

– Nej, det här handlar om mitt eget yrkesutövande och att jag klarade den här svåra examen stärker min yrkesstolthet. I Sverige blir jag nog inte mer eftertraktad som hovslagare för att jag har klarat just den examen. Det är annorlunda i England där titeln är skyddad och utbildningen tar mer än fyra år.

ANNONS

I vanliga fall sker examensproverna i England men när Daniel synades i sömmarna skedde det i Uppsala tillsammans med fyra andra svenska hovslagare. En delegation bestående av bland annat veterinärer och domare kom över till Sverige för att testa samtliga fem hovslagare som anmält sig till examensproverna.

– Det var nervöst. Särskilt de teoretiska delarna, för det teoretiska är min svaghet. De praktiska proven kände jag däremot mig trygg med.

Visste inte vad han gav sig in på

Examensproverna pågick i två dagar och var uppdelade i flera olika moment. För att få godkänt skulle deltagarna klara teoriprov, sko med handsmidda skor, läsa röntgenplåtar, bedöma rörelser och anatom, reparera allvarliga hovskador och välja rätt sko utifrån olika skador som hästar kan drabbas av. Bland annat.

Inne i huset finns en skotavla med tio olika skor som Daniel själv har smitt och som är tillverkade för att passa vid olika typer av skador och hovproblem. Tavlan fanns med på examensprovet och användes för att välja rätt sko utifrån en given diagnos.

Så här i efterhand inser Daniel att han inte riktigt visste vad han gav sig in på när han anmälde sig till examensdagarna.

– Det var en hovslagarkollega som frågade om jag ville vara med. Jag visste inte så mycket om AWCF då så jag sa ”visst, kör på”. det var lite naivt. Jag hade inte en aning om hur svårt det var. Vi var nog lite chockade allihop när vi insåg vad det skulle innebära att ta examen. Jag har pluggat och förberett mig i två år för att kunna avlägga examen.

ANNONS

”Att sko är inte svår, det svåra är hantverket”

Daniel är uppvuxen i trakterna kring Skene. Morföräldrarna drev lantbruk och hans mamma hade hästar som hobby, en hobby som även blev Daniels. Han gick på lantbruksgymnasium och för 15 år sedan började han som lärling hos en hovslagare i Bollnäs. Hemma på gården i Älvsåker han han sex egna hästar. Hovslagaryrket bjuder ständigt på nya överraskningar, för ingen häst är den andra lik.

– Att sko en häst är inte svårt, det kan vem som helst lära sig. Det svåra är hantverket. Varje häst är individuell och att balansera upp och studera hästen, hur den rör sig och utifrån det bestämma hur skon ska smidas är det svåra. Det blir aldrig lätt.

Vi går ut i stallet där stoet Jubilee väntar. På uppfarten utanför står en van med alla nödvändiga redskap och skor som Daniel behöver när han är ute på fältet. Han visar på Jubilee hur han arbetar och hur en skoning går till. Jubilee är oberörd och stryker mulen mot hans axel medan det ryker kraftigt från hovarna när hon skos. Nyss har Daniel hettat upp skon i en ässja för att få den mjuk och formbar.

Tillhör en exklusiv skara

– Det kallas för varmskoning, säger Daniel. Det är ett mycket skonsammare sätt för mig att arbeta. Min kropp tar mindre stryk då.

ANNONS

Att påstå att Daniel tillhör en exklusiv skara hovslagare är inte att överdriva. AWCF startade redan 1890. Sedan dess har endast 350 personer klarat den krävande examen.

– Jag har nytta av den varje dag i mitt yrkesutövande. Efter alla studier har jag ju mycket förståelse för hästen anatomi, till exempel, säger han när Jubilee är skodd.

Han gör sig redo för att åka iväg på nästa jobb. Innan han hoppar in i bilen konstaterar han:

– Jag är glad att jag klarade examen. jag kände en stor lättnad efteråt. Nu känner faktiskt en inre stolthet.

LÄS MER:Hästgården prisas för nytänkande – klippkort och after work-ridning

LÄS MER:Blev sparkad av häst – polis larmad till olycka

LÄS MER:Häst fast i dike – räddningstjänst på plats

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS