Dags för val – så röstade Kungsbacka 2018

En stabil alliansmajoritet, ett Miljöparti som backade, och socialdemokrater som för första gången utmanades av Sverigedemokraterna om rollen som största oppositionsparti. Ungefär så kan förra valet i Kungsbacka sammanfattas när partierna nu laddar upp inför årets valrörelse.

ANNONS

Kungsbackas väljare brukar utmärka sig genom att rösta ungefär likadant i både riksdag, region och kommunval. Men det finns stora skillnader mellan var de olika partierna har sina starkaste fästen.

Det framgår inte minst av valresultatet 2018. Moderaterna har traditionellt sitt mest solida fäste i väster och framför allt runt Särö och Kullavik. I valdistriktet Släps-Kullen fick M mer än 50 procent av rösterna 2018. Lägger man till allianskamraterna C, L, och KD så landade väljarstödet på nästan 80 procent i området.

Och Kungsbacka är politiskt ett delat landskap. För vänder man på steken så har Moderaterna sitt svagaste väljarstöd på landsbygden. Gällinge, Idala, Förlanda, Frillesås och Fjärås är ingen hemmaplan för M. I stället har Centern sina kärnväljare i de trakterna. Valkretsen Frillesås landsbygd är starkaste C-fästet i kommunen och Bondeförbundets efterträdare fick 28 procent av väljarstödet i förra valet. Men Centern utmanades om landsbygdsrösterna av Sverigedemokraterna, som lockade var fjärde väljare i vissa valdistrikt på landet. Idala/Förlanda/Gällinges valdistrikt är något av SD-land, och partiet fick drygt 24 procent av rösterna 2018.

ANNONS

Moderaterna fortsatt ett maktparti

Även om de stora skillnaderna mellan stad och land förstärktes i förra valet, så fanns det andra rörelser värda att uppmärksamma bland Kungsbackaväljarna.

En av dem var att Moderaterna, Kungsbackas maktparti sedan många år, faktiskt backade 2018. Partiet gick från 34 till 30 procent 2018. Den kräftgången uppmärksammades inte särskilt mycket, partiet var fortfarande det enskilt största. Men den skymdes av en annan, och mer dramatisk framryckning. Sverigedemokraterna gjorde ett urstarkt val i Kungsbacka, och gick från 9,4 till 14,4 procent av rösterna, kanske stärkta av tidigare M-väljare?

Men Sverigedemokraternas valframgång gav dem lika många mandat i fullmäktige som Socialdemokraterna, som för första gången på decennier utmanades rejält som Kungsbackas största oppositionsparti.

Eva Borg, Socialdemokraterna. Arkivbild.
Eva Borg, Socialdemokraterna. Arkivbild. Bild: Daniel Blomqvist

De första dagarna efter valet ville SD göra anspråk på oppositionens, det vill säga Eva Borgs (S), kommunalrådspost. Men även om mandaten blev lika många så kunde S kontra med att de trots allt fått ungefär 600 fler röster, ett faktum som så småningom avgjorde striden om kommunalrådsstolen.

MP rasade samman

Valet 2018 innebar också att väljarstödet för Miljöpartiet rasade samman. MP gick från dryga sju procent 2014 till knappt fyra 2018. Partiets hårdnackade motstånd mot en ny Onsalaväg nämns ibland som en tänkbar förklaring till den väljarflykten. MP är enda partiet i fullmäktige som envist fortsätter att säga nej till vägbygget.

ANNONS
Lisa Andersson, Moderaterna.
Lisa Andersson, Moderaterna. Bild: Tobias Sandblom

Men fyra år har gått sedan förra valet och opinioner och politik har förändrats i Sverige. I dag ligger SD och nosar på 20 procent av väljarstödet, och är inne i värmen som regeringsalternativ, tillsammans med Liberaler, Moderater och Kristdemokrater. I Kungsbacka ska Moderaterna hantera väljarnas besvikelse efter förra starke mannen Hans Forsbergs sex-skandal och vinna förtroende för hans efterträdare Lisa Andersson. Dessutom utmanas Moderaterna från höger av både Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige, som bägge satsar hårt i kommunvalet.

Kommunfullmäktige i Kungsbacka

Kommunfullmäktige har 61 platser. Så här fördelades mandaten efter förra valet.

Moderaterna 19 mandat

Centerpartiet 8 mandat

Liberalerna 6 mandat

Kristdemokraterna 4 mandat

Socialdemokraterna 9 mandat

Miljöpartiet de gröna 2 mandat

Vänsterpartiet 2 mandat

Sverigedemokraterna 9 mandat

Kungsbackaborna 2 mandat

Ny ledning i S

Stora oppositionspartiet Socialdemokraterna har också haft kaptensbyte i ledningen, efter att veteranen på kommunalrådsposten Eva Borg mer eller mindre tvingats bort från förstaplatsen på kommunlistan. I stället ska Annebergsbon Magdalena Sundqvist ge partiet den profil och föryngring som många menar att S behöver i en så borgerlig kommun som Kungsbacka.

Agnetha Ernegård, Kungsbacka framtidsparti.
Agnetha Ernegård, Kungsbacka framtidsparti. Bild: Mia Sandblom

Och vad händer med de lokala partierna, Kungsbackaborna och Kungsbacka framtidsparti? Kungsbackaborna startades 2006 av förra M-kommunalrådet Roger Larsson. Då fick de fyra mandat i fullmäktige, och tog röster från Larssons gamla parti Moderaterna. I dag minns inte många att Roger Larsson en gång var Kungsbackas starke man och 2018 fick hans nya parti nöja sig med två mandat i fullmäktige. På ett av dem sitter dessutom Kungsbacka framtidspartis Agnetha Ernegård som politisk vilde. Låter det krångligt? Det är det.

ANNONS

Ernegård hoppade av och startade eget efter en intern strid med Roger Larsson. I dag vill Kungsbacka framtidsparti profilera sig på lokala vård- och omsorgsfrågor. Det vill Kungsbackaborna också, tillsammans med en stark politisk vilja att lägga förslag om stora infrastrukturprojekt, som till exempel ett nytt sjukhus, eller motioner om att muddra Kungsbackaån.

Söndag den 11 september är det val i Kungsbacka.

LÄS MER:Valkompass 2022: Testa vilket parti som passar dig inför valet

LÄS MER:80 partier ställer upp i regionvalet

LÄS MER:Funkisföräldrar ställde politiker mot väggen: ”Vill visa konsekvenserna”

ANNONS