Region Hallands smittskyddsläkare, Maria Ryberg Mo.
Region Hallands smittskyddsläkare, Maria Ryberg Mo. Bild: Roger Larsson

Dags för höstens påfyllnadsdos mot covid-19: ”Skyddar mot svår sjukdom”

Region Halland meddelar i dag att vaccineringen av höstens påfyllnadsdos mot covid-19 startar den första september.
– Smittspridningen är just nu på en rätt så hög nivå och det är därför viktigt att ta påfyllnadsdosen när den erbjuds, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg-Mo.

ANNONS
|

Oavsett tidigare antal påfyllnadsdoser rekommenderas nu alla från 65 års ålder, personer som bor på särskilt boende för äldre, alla från 18 års ålder i riskgrupp, personer med hemtjänst och personer med hemsjukvård att ta en påfyllnadsdos av vaccinet mot covid-19.

Bokningen av vaccinationstider öppnar redan på måndag, 15 augusti, för alla över 75 år. Därefter öppnar bokningen stegvis.

Skyddar mot svår sjukdom

– Vaccination skyddar mycket bra mot svår sjukdom och död i covid-19. Vi ser dock att skyddseffekten avtar hos våra äldre med tiden och därför behöver påfyllnadsdoser ges för att förstärka och förlänga skyddet, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg-Mo.

Det finns risk att det blir ett högt tryck på telefonbokningen de första dagarna och Region Halland uppmanar alla som kan att boka digitalt.

ANNONS

– Vi vill skapa möjlighet för de över 75 år att boka tid först både digitalt och på telefon. Det kan bli ett hårt tryck på telefonbokningen de första dagarna och då ber jag dig avvakta någon dag och försöka igen. Alla som vill kommer att kunna få vaccinationstid, säger Bibi Estev, områdeschef för pandemiuppdrag, vid Region Halland.

Gott om tider

Bibi Estev meddelar även att det finns gott om vaccinationstider, framför allt på vaccinationscentraler, men även på de vårdcentraler som vaccinerar mot covid-19.

Även personer mellan 18-64 år, som inte rekommenderas en höstdos, men som önskar ytterligare en påfyllnadsdos, erbjuds vaccination. Från den 5 september kan dessa personer boka en tid.

Fakta om påfyllnadsdos

Från 15 augusti kan personer födda 1947 eller tidigare boka vaccinationstid.

Från 22 augusti kan personer födda 1957 eller tidigare boka vaccinationstid.

Från 29 augusti kan personer från 18 år i medicinsk riskgrupp boka vaccinationstid.

Höstdosen kan tas tidigast fyra månader efter den senaste dosen.

LÄS MER:Fjärde dos covid-19-vaccin rekommenderas till 65-plussare

LÄS MER:Smittan ökar: Vårdpersonal måste använda munskydd igen

LÄS MER:Stor ökning av covid – en tredjedel inom vården testar positivt

ANNONS