Dags för invigning av nya Borgmästarebron: ”Efterlängtad av många”

Borgmästarebron i Kungsbacka har varit stängd för trafik sedan våren 2019. Nu på lördag invigs den nya bron, som ska hålla i 120 år.
– Det ska bli jättekul att inviga bron. Den är efterlängtad av många, så jag ser fram emot lördag, säger Monica Neptun (L), kommunalråd och ordförande i nämnden för teknik.

ANNONS
|

I maj 2019 stängdes Borgmästarebron sedan man under en renovering hittat brister i konstruktionen som gjorde att bron riskerade att rasa. Det var ett antal armeringsjärn inuti betongen som hade gått av, och efter att ha undersökt konstruktionen närmare kunde kommunen konstatera att bron var tvungen att rivas.

Rivningen av den gamla bron och arbetet med att bygga en ny bro inleddes för ett drygt år sedan, och nu på lördag, den 21 maj, är det dags att inviga den nya Borgmästarebron. Mellan klockan 12.00 och 14.00 väntar bland annat musik, poängpromenad och invigningstal av Monica Neptun.

Inget bilförbud

Under tiden som den nya bron byggts har också en debatt pågått om att förbjuda biltrafik över bron. Något sådant förbud kommer dock inte att finnas när bron tas i bruk på lördag.

ANNONS

– När den är invigd får du köra, cykla, gå och springa över bron. Den är öppen för alla trafikslag, säger Monica Neptun.

Brobygget har haft en budget på 35 miljoner kronor, och under arbetet har man bland annat forslat bort 3 000 kubikmeter massor och slagit ner 40 nya betongpålar. I bygget av den nya bron har 58 ton armering och 50 kubikmeter betong använts.

LÄS MER:Bilfri Borgmästarebro splittrar makthavarna: ”En komplex fråga”

LÄS MER:Nu läggs sista handen på nya Borgmästarebron

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS