Här är de fyra finalisterna till Årets Kungsbackabo 2023
Här är de fyra finalisterna till Årets Kungsbackabo 2023

Dags att rösta: Vem ska bli Årets Kungsbackabo?

Engagemanget har varit rekordstort och förslagen på vem som ska bli Årets Kungsbackabo har strömmat in till redaktionen. Nu har juryn enats om fyra vardagshjältar som går vidare till den slutliga omröstningen. Vem tycker du ska bli årets Kungsbackabo?

ANNONS
|

Många har varit kallade och juryns arbete har varit omfattande innan de enades om de fyra kandidater som nu går till final. Det handlar om Kungsbackabor som i det stora eller lilla gör vår kommun till en bättre plats att leva på, som sprider hopp och glädje och sätter en guldkant på tillvaron för sina medmänniskor.

Omröstningen hittar du här och den pågår fram till den 31 december.

Här är kandidaterna:

Daniel Lönnqvist från Frillesås skapar trygghet i samhället. Han är en av dem som kan bli Årets Kungsbackabo.
Daniel Lönnqvist från Frillesås skapar trygghet i samhället. Han är en av dem som kan bli Årets Kungsbackabo. Bild: Tobias Sandblom

Daniel Lönnqvist, Frillesås

Daniel är en välkänd profil i lokalsamhället i söder. Han har startat upp och håller i nattvandringen, han är engagerad hemvärnsman och han är dessutom säkerhetsansvarig när Frillesås Bandy har hemmamatcher på Sjöaremossen. Ur nomineringen kan vi saxa att ”Daniel skapar trygghet i Frillesås, bland både unga och vuxna”. Och Daniel Lönnqvist nattvandrar inte bara i Frillesås. Han och hans nattvandrarkamrater kan lika gärna synas i centrala Kungsbacka, för ”det är där alla ungdomar samlas”. Daniel hyllas också för rakryggat civilkurage – han har vid två tillfällen i år gjort så kallade envarsgripanden. Tidigare i år stoppade Daniel handfast en rattfyllerist från att sätta sig bakom ratten och vid ett annat tillfälle grep han en mattjuv i en livsmedelsbutik, och höll kvar denne tills polis hann fram till platsen. ”För mig är det viktigt att försöka skapa trygghet. Både i samhället och bland ungdomar”, säger Daniel Lönnqvist om nomineringen till Årets Kungsbackabo.

ANNONS

Mikael ”Goilarn” Nyrén, Kungsbacka

Säger du Mikael Nyrén så står de flesta i Kungsbacka undrande. Men säger du Goilarn så är det många som garvar högt. För det är som Goilarn Mikael Nyrén gjort sig ett namn. Med 100 000 följare på TikTok sprider hans skämtfilmer glädje över hela landet. Där propagerar han bland annat för sitt egna parti, Goilpartiet, med vallöften om ”längre kebabrullar” och ”mer praktik i skolans sexualundervisning”. De som nominerat Goilarn gör det just för att han sprider vardagsglädje i sociala medier, och några pengar tjänar han inte på sin populära karaktär. Han har ett civilt arbete och ser sina roliga filmklipp som en hobby, för att ”det är roligt att sprida lite glädje i vardagen”. Mikael själv är både stolt och lite förvånad över att vara nominerad. ”Jag följde Årets Kungsbackabo förra året, och de som var med då är FINA människor, som gör bra saker för andra. Jag såg mig inte som en av dem, men det är fint att folk tänker så. Det är en stor ära”, säger han.

Malin Olsson Moberg, Kungsbacka

För de flesta är hon känd som grundare av nätverket Funkisföräldrar, en sociala medier-grupp för föräldrar till funktionshindrade barn. På bara några år har Malin gett röst åt en annars ganska bortglömd grupp i samhället. Idag har Funkisföräldrarna både politikernas och trångsynta byråkraters fulla uppmärksamhet och de kan peka på flera framgångar i hur gruppen funktionshindrade behandlas i kommunen. Men Malin lyfts också fram som en eldsjäl för alla barn och ungdomar av dem som nominerat henne till Årets Kungsbackabo. Och engagemanget gäller inte bara funktionshindrade. Malin har jobbat i skolans värld i 30 år och arbetar just nu som kreativ fritidspedagog på Toråsskolan. ”Jätteroligt och förvånande. Men det stämmer att jag brinner för detta. Jag brinner för allt som har med barn, unga och funktionshindrade att göra och jag gillar att försöka göra saker bättre”, säger hon.

ANNONS
Det blev stor fest i Kungsbacka innerstad i samband med Arvingarnas konsert.
Det blev stor fest i Kungsbacka innerstad i samband med Arvingarnas konsert. Bild: Daniel Blomqvist

Pernilla Acar Boström, Fjärås

Tillsammans med sin man Aziz driver Pernilla flera krogar i centrala Kungsbacka. Men det är som engagerad krögare på serveringsgatan Norra Torg som de flesta känner igen henne. Att det populära stråket med uteserveringar alls kom till är Pernillas förtjänst och numera lyfts Norra Torg fram som ett givet besöksmål i Kungsbackas klassiska innerstad. I nomineringarna hyllas Pernilla för att hon med osviklig fingertoppskänsla pyntar den lilla gatan allt efter årstidernas växlingar – en del av innerstaden som ofta får flanerande besökare att stanna upp för att ta en selfie. I nomineringarna lyfts också sommarens rekordkonsert med Arvingarna på torget fram – ett evenemang som Pernilla drev fram från start till mål, men andra nämner också hennes engagemang i olika kvinnofrågor, bland annat med stöd till kvinnojouren. ”Jag gör inte det jag gör för att vinna tävlingar eller för att få priser. Jag gör det för att jag tycker det är viktigt att lyfta fram det som är roligt och fint, och som får oss att må bra”, säger Pernilla om att nomineras till Årets Kungsbackabo.

LÄS MER:”Goilarn” drivs av glädje – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Malin brinner för barnen – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Pernilla sprider trivsel – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Daniel skapar trygghet – kan bli Årets Kungsbackabo

ANNONS