Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Joachim Nywall

Då startar jakten i Halland – nya regler införs

Jaktåret började i juli och i samband med det införde Länsstyrelsen i Halland en del förändringar. Bland annat har jakttiderna för älg och rådjur ändrats. Nytt är också att man får skyddsjaga skarv under vissa premisser.

ANNONS
|

De nya jakttiderna infördes den 1 juli i år, det skriver Länsstyrelsen i Hallands län i ett pressmeddelande. Däribland har jakttiderna på älg och rådjur ändrats. Det innebär att älgjakten nu börjar den 8 oktober och slutar den 31 januari.

Älgjakten kommer numer också alltid sluta den 31 januari – jakten har fått ett fast datum. Tidigare har jakten varit i februari, men det kommer inte vara lov längre.

Rådjursjakten har förlängts och det är nu samma jakttider för hela landet. I Halland får man nu också jaga råbock den 1 maj till den 15 juni, tidigare var det otillåtet.

ANNONS

LÄS MER:De stod 30 meter från blixtnedslaget – ”allt blev vitt”

Tillåtet att skyddsjaga vitkindad gås och skarv

I pressmeddelandet meddelar Länsstyrelsen också att skyddsjakten på eget initiativ regleras, de skriver:

”Det innebär att en del arter får jagas för att förebygga skada, utan på förhand sökt tillstånd, trots att det inte är jakttid”. Dock är det fortfarande en del krav som ska uppfyllas för att få utföra detta.

I Halland har det blivit tillåtet att skyddsjaga vitkindad gås. Det är tillåtet att skjuta gässen året runt. Länsstyrelsen skriver:

”Gässen får skjutas året runt för att förebygga skador under förutsättning att fåglarna uppträder i flock om minst fem stycken vid fält med oskördad gröda, eller kan medföra olägenhet för människors hälsa”.

LÄS MER:Allvarliga polisrapporten som stängde Södra – anmälningar om misshandel och våldtäkt”

Det är också tillåtet att skyddsjaga storskarv. Dock måste även vissa krav uppfyllas här. Bland annat gäller det bara vid vissa platser som vid fasta och rörliga fiskeredskap och fiskodling. Ett visst avstånd ska också hållas till skarvens boplats.

”Kravet på avstånd till skarvkoloni gör att skyddsjakt för att skada skarvägg inte är tillåten. Skyddsjakten begränsas också till vissa tidsperioder”, skriver Länsstyrelsen Hallands län.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS