Höstlöv.
Höstlöv. Bild: Annika Karlbom

Då kommer hösten – och kylan

I helgen slogs det värmerekord på många platser i landet – men nu kommer äntligen hösten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Snart kommer den. Hösten. Fåglarna har sedan länge flyttat hem eller likt vinterns thailandsturister – farit till värmen, eller som Edith Södergran skriver i sin dikt ”Om hösten”:

Nu är det höst och de gyllene fåglarna flyga alla hem över djupblå vatten; på stranden sitter jag och stirrar i det granna glittret och avskedet susar genom grenarna.

Den meteorologiska hösten kommer när dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader i 5 dygn och under veckan förväntas just detta att ske.

– I de inre delarna av landet har hösten redan anlänt, men om vi närmar oss kusten så ser det ut som att hösten är på ingång och det ser ut som att den kommer att infalla till helgen. Vid kusten isolerar havet värmen och temperaturerna sjunker inte lika fort men det ser ut som att temperaturerna även faller där, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Kan bli halt under morgontrafiken

Under veckan kommer temperaturerna stadigt att sjunka och till helgen kan det bli minusgrader på flera platser.

– Det ser ut som att det bli som allra kallast till helgen och då är det också störst chans för sol, men under veckan kommer nog molnen att dominera himlen. Kyligare luft rör sig in från öster, och temperaturen kommer med stor sannolikhet att fortsätta sjunka de kommande veckorna och de höga temperaturerna vi hade i helgen är nu ett minne blott, säger Charlotta Eriksson.

Med kylan kommer också halare vägar, särskilt under morgonen då temperaturerna kommer att vara som lägst under natten.

– Det man behöver tänka på är att vi nu kommer ha nattemperaturer som är nära noll och att det kan frysa på. Det kommer inte att regna så mycket men det kan ändå bli halt under morgontrafiken, säger Charlotta Eriksson.

LÄS MER:Här ska rivningsavfallet lagras – ny jättebyggnad för strålande avfall

LÄS MER:Så ser framtidens energisnåla hus ut – det sitter i väggarna

LÄS MER:Älgstammen minskar i Halland: ”Något som inte stämmer”

ANNONS