Då kan vaccineringen i Tingbergshallen dra i gång – smygstart i Halmstad

Under torsdagen kom nya siffror från Folkhälsomyndigheten gällande coronaläget. I Region Halland är smittspridningen fortfarande högst i landet. Nu ökar vaccinleveranserna och med det även trycket på regionens vårdcentraler.
– Vi öppnar redan nu arenan i Halmstad för att vaccinera upp till 2 500 personer, säger Mats Erntell, vikarierande smittskyddsläkare i Region Halland.

ANNONS

Under torsdagen kom Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror för den föregående veckan gällande coronaläget i Sverige. Smittspridningen fortsätter att ligga på en hög nivå och i Region Halland är antalet smittade per 100 000 invånare fortsatt högst i landet.

– Halland har totalt haft 1 114 nya fall under två veckor jämfört med genomsnittet för landet som ligger på 732. Det är alltså en rätt stor spridning i regionen fortfarande, säger Mats Erntell, vikarierande smittskyddsläkare i Region Halland.

Lokalt i Kungsbacka kommun har 7 335 personer hittills bekräftats smittade av coronaviruset. Under föregående vecka har 385 nya fall bekräftats, en minskning från veckan innan då antalet nya fall låg på 475. Men att det ska vara ett tecken på att kurvan vänder nedåt är Mats Erntell tveksam till.

– När vi tittar på statistiken var detta en kort vecka i och med att det varit påsk. På olika sätt var det färre positiva prover men det speglas också av att det var färre antal provtagna, säger han.

LÄS MER:Bedrägeriförsök: ”Sa sig jobba med corona”

Sprids inom familjer och på arbetet

Även stadsepidemiolog Anders Tegnell instämmer med detta under Folkhälsomyndighetens presskonferens, siffrorna för den föregående veckan är svåra att dra några slutsatser ifrån då tillgången och benägenheten att testa sig påverkas av ledigheterna.

Enligt Mats Erntell har i stället ökningstakten varit relativt parallell mellan kommunerna i regionen. Den främsta arenan för smittspridning ser han genom smittspårningsarbetet vara inom familjer och nära kontakter.

– Det är familjesmitta och även arbetsplatser. Vi ser även att den brittiska varianten dominerar nästan helt, vilken man misstänker fäster bättre vid våra celler och därför är mer smittsam. Det är därför ännu viktigare att hålla avstånd och som min gamla professor sa när jag gick mikrobiologikursen ”man ska ha förmågan att se de smittsamma partiklarna med sin inre blick”, säger Mats Erntell.

LÄS MER:Nicklas hyllning till alla människor bakom coronastatistiken

Öppnat extra ivaplatser

Han menar att det är många som inte förstår det och tänker på annat när de befinner sig på platser där det kan bli folksamlingar, som på arbetsplatsen eller i matbutiken.

– Många går fortfarande och handlar med hela familjen trots att det bara är en person som ska göra det. Det är ju ett tecken på att man inte för sin inre blick kan förstå när man riskerar att utsättas för smitta, säger han.

Belastningen på sjukvården är fortsatt hög. I takt med att de äldre vaccineras ses allt yngre vara i behov av intensivvård.

– Sjukhuschefen för Hallands sjukhus sa häromdagen att man öppnat extra ivaplatser, också för de som kräver syrgasbehandling behövs övervakning, säger Mats Erntell.

LÄS MER:Veronicas coronasmycken ska ge guldkant till vårdpersonalen: ”Vill ge det lilla extra”

Vill öppna arenorna tidigare än planerat

Hittills är regionen fortsatt i fas 2 gällande vaccinationerna, men i veckan väntas ökade leveranser av vaccin. Det har föranlett att regionen beslutat att öppna Halmstad Arena för att underlätta vaccineringen av upp till 2 500 personer.

– Prognosen är nu lite bättre. Vi har ju lidit av att det är för lite vaccin i förhållande till efterfrågan så nu när vi får in mer vaccin kommer att ha arenan i Halmstad öppen i tre dagar för att avlasta andra vaccinatörer som vårdcentralerna, säger Mats Erntell.

Regionen meddelar också att de planerar att öppna de andra stora arenahallarna i regionen tidigare än planerat.

– Vi börjar planera för att öppna de andra redan vecka 18 istället för vecka 19, säger han.

LÄS MER:Skilda världar – i Varberg får gravida gå hem

De över 65 kan boka vaccinationstid

De lokaler som planeras användas för massvaccinering är Tingbergshallen i Kungsbacka, Varbergs Arena och gamla biblioteket i Falkenberg.

Det ökande inflödet av vaccin och framstegen inom fas 2 har också gjort att region Halland nu meddelar att de som är 65 år eller äldre från och med helgen ska kunna boka en vaccinationstid via 1177.

De födda 1953 eller tidigare kan boka från 8 april, födda 1954 eller tidigare kan boka från 9 april, de födda 1955 eller tidigare kan boka från 10 april och födda 1956 eller tidigare kan boka från 11 april.

LÄS MER:Gott om vaccin – nu höjer Halland takten

Varför det blev just Halmstad Arena som fick öppna först menar Mats Erntell beror på att det är den största orten i regionen.

– Själv är jag inte inblandad i valet men det är en stor ort där man kan få in många i den prioriterade åldersgruppen. Halmstad har legat högt i smittspridningen hela tiden och väsentligt över de andra i början av året, säger han.

Starten för vaccination i fas 3 och vaccinationstakten är beroende av vaccinleveranserna. Fas 3 beräknas preliminärt starta vecka 17, fas 4 beräknas preliminärt starta vecka 20.

Antal nya fall av covid-19 i Kungsbacka kommun, år 2021

Vecka 1: 419

Vecka 2: 234

Vecka 3: 234

Vecka 4: 224

Vecka 5: 214

Vecka 6: 279

Vecka 7: 248

Vecka 8: 349

Vecka 9: 352

Vecka 10: 301

Vecka 11: 371

Vecka 12: 475

Vecka 13: 385

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS