Då kan du se fladdermöss – flera guidade turer i Kungsbacka

Fladdermussafarin hålls i september, men det finns många andra guidade turer att gå på om man inte vill vänta till dess. Under året kan man bland annat få se ekoxar eller lära sig fiska.
– Eller så är man mer intresserad av att fota eller vill lära sig om svamp. Det finns något för alla, säger guidesamordnaren HG Karlsson.

ANNONS
|

Totalt i hela Halland kommer runt 150 guidade turer att anordnas. Den första är nu i april och sedan rullar det på hela vägen fram till november.

– Premiären var i Näsbokrok. Under lördagen var vi där igen och då visade vi hur man fiskar havsöringar, säger HG Karlsson, guidesamordnare på Länsstyrelsen i Halland.

Fladdermussafari i Kungsbacka

Det är Länsstyrelsen i Halland som står bakom alla turer och många av dem kommer att hållas på olika platser i Kungsbacka, däribland fladdermussafarin.

– Den är i september i Äskhults by. Vi har en jätteduktig kille som kommer från Skåne. Han har med sig en ultraljudsdetektor och genom den kan man höra fladdermössen. De olika arterna låter på olika sätt och man kan till exempel höra nordisk fladdermus, säger HG Karlsson.

ANNONS

Man har som bäst chans att se fladdermössen efter skymning. Men om det regnar kan det bli inställt.

– När jag var ute förra året såg jag flera stycken. Man brukar se enstaka, men däremot brukar man höra en hel del. Det var många i gruppen som tyckte det var häftigt.

Ekoxesafari i Kungsbacka

Förutom fladdermöss och fiske kommer också en fotokurs att anordnas på olika platser runtom i Halland.

– Bland annat lär naturfotografen och Valldabon Annette Seldén ut hur man ska fota. Först får man gå lite kurs och sedan blir det ut och fota. Sist tittar man på bilderna tillsammans.

Det finns något för alla, för de som vill komma själva, i par eller med familj. Allt är gratis.

– Om jag måste välja ett tillfälle så tycker jag ekoxesafarin är mest spännande. Man samlas vid Fjärås Bräcka för samåkning och sedan åker man iväg till några ekhagar. Det är jättehäftigt att se ekoxarna flyga, men man kanske är mer intresserad av svamp, fåglar eller fiskarna i havet.

Spana efter utter i Fylleån

Det finns fler spännande vandringar att utforska om man kan tänka sig att åka utanför kommungränsen. Till exempel kan man åka till Fylleån den 26 juli.

– Det är i utkanten av Halmstad, vid Hagön, och där ska vi leta efter utterspår. Det är jag som håller i den och jag gillar att göra vandringar där man lär sig både om kulturen och naturen, säger HG Karlsson, som inte bara är guidesamordnare utan också guide.

ANNONS

LÄS MER:Tusenåriga fornminnen förstörs i naturreservaten: ”Finns en okunskap”

LÄS MER:Robert tar det kallt i havet utanför Åsa: ”Huden blir som pansar”

LÄS MER:Experten: ”Så här ska du bete dig om du möter varg i skogen”

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS