Arkivbild
Arkivbild Bild: Catrin Hansson

Dödshotade sin chef – begärde 1,5 miljoner

En man bröt ihop, uttalade dödshot och begärde 1,5 miljoner av företagets vd, sedan han nekats fortsatt medicinering av sjukvården. Mannen överlämnade sig själv till polisen och döms nu för olaga hot.

ANNONS
|

En dag i december 2018 fick en man från Kungsbacka kommun beskedet att vuxenpsykiatrin inte kunde hjälpa honom och att hans ADHD-medicin skulle dras in, vilket ledde till att mannen rasade ihop och fick panik. Mannen hade i flera år haft ett missbruk och var nästan helt drogfri när läkarens besked kom.

Några dagar senare ringde mannen sin arbetsplats, påverkad av narkotika och alkohol, och krävde att vd:n skulle ge honom 1,5 miljon kronor. I ett andra telefonsamtal en timme senare framfördes åter igen krav och hot mot vd:n och hans familj.

"Det var mycket gap och skrik om att mörda och döda", sa personalchefen i polisförhör, om sitt första telefonsamtal med mannen.

ANNONS

I samtalet pratade mannen om att han skulle ta hand om vd:n på sitt sätt – "sen går jag efter familjen, det finns inga gränser längre" – och menade att han inte fungerade eftersom han var utan droger/mediciner just då.

"Jag har försökt så jävla gott jag kan men jag klarar inte mer", sa mannen i samtalet, och uttryckte också hur bra han mått på sin arbetsplats.

Vissa kriminella kontakter

Mannen, som är i 30-årsåldern, valde själv att uppsöka polisen efter att händelsen polisanmälts. Vd:n har berättat att mannen ringt honom och varit ångerfull och menat att han aldrig skulle röra vd:n som han såg som sin mentor.

Vd:n har i polisförhör sagt att han tror på mannen, men att han blivit rädd då han hört att mannen har vissa kriminella kontakter.

En anhörig har i polisförhör menat att företaget, som känt till mannens situation, uttryck sig klumpigt och att "personalen pressat fram det de vill höra" från mannen i telefonsamtalet.

Mannen själv minns inte händelsen och har därför varken kunnat erkänna eller förneka det han anklagats för. I polisförhör har mannen uttryckt att han skäms för telefonsamtalet, att allt blev "så jävla fel" och att inget fel gjorts från företagets sida i det som hänt.

ANNONS

Litar på mannen

Varbergs tingsrätt dömde mannen för olaga hot i början av april. I frågan om straffpåföljden pekade tingsrätten på att det stått klart att mannen mått dåligt av sitt agerande och att han med stöd av anhörig har sökt hjälp. Tingsrätten menar i domen att de litar på mannens uppgifter och gjorde därför bedömningen att det saknades ytterligare övervakningsbehov.

Straffet blev därmed villkorlig dom. Men domen medför inte böter på grund av att mannen mått psykiskt dåligt, saknar inkomst och att det gått relativt lång tid sedan händelsen.

Mannen, som under sin anställning på företaget varnats tidigare, blev uppsagd kort efter telefonsamtalet.

Sju månader senare, i juli 2019, berättar anhörig i polisförhör att mannen har fått nödvändig medicinering för ADHD och är helt fri från droger.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungsbackaposten.se

ANNONS