Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergs tingsrätt dömer mannen till skyddstillsyn och han slipper därmed fängelse i ett och ett halvt år. Bild: Annika Karlbom
Varbergs tingsrätt dömer mannen till skyddstillsyn och han slipper därmed fängelse i ett och ett halvt år. Bild: Annika Karlbom

Dålig träffsäkerhet och räckvidd – vapenmannen slipper fängelse

Mannen stod åtalad för grovt vapenbrott. Men tingsrätten nöjer sig med att döma honom för vapenbrott av normalgraden. Anledningen är att bössan var svårladdad och räckvidden oklar.

Det var den 15 juni i år som mannen, som är i 40-årsåldern, greps på Hällingsjövägen. Polispatrullen hittade honom vid ett pumphus kraftigt påverkad av narkotika.

Vapnet låg i en ryggsäck

Bredvid mannen låg en ryggsäck. Från den stack en pipa upp. Det visade sig vara ett hemmabyggt rörvapen. 40-åringen, som är välkänd av polisen, påstår sig ha hittat vapnet. I förhör påstod han sig ha provskjutit det.

LÄS MER: Mannen hade ett egentillverkat vapen på sig och var kraftigt påverkad

Mannen åtalades för grovt vapenbrott. Åklagaren anser det var farligt för allmänheten eftersom mannen hade vapnet då han befann sig på allmän plats och var mycket narkotikapåverkad.

Ska ändra sättet att leva på

Tingsrätten väljer att döma mannen för vapenbrott av normalgraden. Anledningen är att vapnet vid tillfället var isärplockat och att det var svårt att få ihop. Dessutom var det, enligt tingsrätten, svårt att ladda vapnet, det var otympligt och det var oklart vilken räckvidd och träffsäkerhet vapnet har.

LÄS MER: Känd vapenman – tog sig in i lägenhet för att sova

Domstolen konstaterar att det är ett allvarligt brott ändå och att det förtjänar ett och ett halvt års fängelse. Mannen döms dock till skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan. Tingsrätten anser att mannen är villig att ändra sitt liv och leverne.

Han döms för vapenbrott, brott mot vapenlagen, ringa narkotikabrott och narkotikabrott.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.