Då rivs biografen – så blir det sen: ”Tillgängligt för alla”

Kinarestaurangen Chang-Kang var bland de sista hyresgästerna som lämnade Facklan-huset. Då var biografen ute sedan länge. Nu i augusti börjar nedmonteringen och innan Black Friday ska huset vara borta.
– Målet är att störa torghandeln så lite som möjligt, säger Jessica Wikestam på Aranäs fastigheter.

ANNONS

Huset med sitt attraktiva läge, vid Kungsbacka torg, intill kyrkan, är utdömt och har beviljats rivningslov. För att inte störa utelivet under sommaren valde man att vänta med att sätta skopan i huset till efter sommaren.

– Sista veckan i augusti börjar vi nedmonteringen. Då börjar vi invändigt och sanerar efter konstens alla regler, säger Jessica Wikestam som är Aranäs marknadschef.

Klart innan julhandeln

Men det som förbipasserande, och boende i närheten, kommer märka av allra mest är själva rivningen, och den dröjer ett par månader.

– Den kommer ske i oktober och ska vara klar innan Black Friday.

Black Friday, den stora readagen, inträffar i år den 25 november. Rivningen kommer börja längst österut, från Östergatan, och fortsätta in mot torget. Eventuellt kommer någon eller några av gatorna tillfälligtvis stängas av under något moment, men det är ännu inte klart.

ANNONS

– Målet är att störa torghandeln så lite som möjligt. Några moment kommer låta, men vi följer riktlinjerna för hur sådant här går till och det kommer inte låta mer än när annat rivs, säger Jessica Wikestam.

Gångstråk och aktiviteter

Så småningom kommer platsen bebyggas, men det finns ännu ingen konkret plan att gå ut med. Nu jobbar man enligt Wikestam fortfarande med flera olika spår. Det är heller inte bestämt när bygget kommer starta. Klart är dock att tomten inte ska se ut som en byggarbetsplats i väntan på beslut och bygge. Marken ska komma till användning under tiden.

– Det är en jätteviktig del av innerstaden, och det ska vara en yta som är tillgänglig för alla. Den kommer inte bara vara en grusplan under den här tiden, utan det ska anläggas gräsmatta med gångstråk och successivt kanske även aktiviteter, säger Jessica Wikestam.

LÄS MER:Kungsbacka kommun bygger sandstrand i Badhusparken: ”Perfekt läge”

LÄS MER:Så ska Badhusparken bli stadens nya vardagsrum

LÄS MER:Livemusik och allsång i innerstaden igen: ”Svårt att inte le”

ANNONS