Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Bild: Mia Höglund

Då kan Sverige öppnas upp mer

Nu öppnas samhället ännu mer – bland annat stryks 22.30-regeln och upp till 3000 kommer att kunna se en utomhuskonsert. Det berättade socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson under en pressträff på måndagen.

ANNONS
|

Det är från och med den 1 juli som deltagartaken höjs och regleringen för restaurangers och barers öppettider tas bort. Även mässor kommer att kunna arrangeras igen, berättade de under pressträffen.

– Från och med på torsdag kan livet börja återgå lite mer som det såg ut innan pandemin. Fler steg planeras längre fram i sommar och i början av hösten, säger socialminister Lena Hallengren (S).

22.30-gränsen tas bort

Dessutom kommer man kunna vara fler i sällskap.

– På uteserveringar tas regleringen bort. Men inomhus gäller åtta personer, säger Lena Hallengren.

Det ska dock vara sittande förtäring och finnas minst en meters avstånd mellan sällskapen – det gäller både ute och inne.

ANNONS

– Inne får åtta personer sitta i samma sällskap och ute finns inga begränsningar på hur stora sällskapen får vara, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Så här många får se en konsert

Deltagartaket för evenemang inomhus och utomhus, bland annat demonstrationer, motionslopp och liknande idrottstävlingar höjs ytterligare.

– Jag vill betona att det har varit många konstruktiva samtal. Vi har lyssnat och tagit in synpunkter och vi ser att utvecklingen går åt rätt håll, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Inomhus kommer 50 deltagare att tillåtas. Om deltagarna får en tydligt anvisad sittplats kan de vara upp till 300. Utomhus blir den nya gränsen 600 personer. Om det finns tydliga sittplatser utomhus kan upp till 3000 deltagare tillåtas.

– Jag är också glad att vi går vidare med förslaget om sektionering. Alltså möjlighet till att ta hänsyn till en lokals storlek och dela in den i sektioner, säger hon.

När det gäller sektionering måste deltagare kunna hålla smittsäkert avstånd och mellan sektionerna ska deltagarna inte kunna komma i kontakt med varandra. Till exempel ska det finnas olika in och utgångar och egna toaletter för ens sektion.

900 personer kan springa ett lopp

Vid motionslopp kommer man kunna vara upp till 900 personer. Detta gäller vid start- och målområdet – inte i själva tävlingsbanan.

ANNONS

En särskild reglering införs för att fler ska kunna delta i demonstrationer. Utomhus kommer alltså 1800 personer kunna delta.

Fler lättnader den 1 juli

Ännu fler lättnader kommer att införas den 1 juli. Bland annat kommer maxtaket för privata sammankomster i hyrda lokaler höjas till 50 personer.

Folkhälsomyndigheten ändrar dessutom på råden om att umgås i en mindre krets och rådet om att träffa nya kontakter på resor tas bort.

– Dessutom avser regeringen att upphäva reglerna om passagerarbegränsningarna i långväga kollektivtrafik den 15 juli. Det innebär att de som organiserar nu kan börja planera för ta emot passagerare med full kapacitet, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Man ska fortsatt umgås så smittsäkert som det bara går. Ses gärna utomhus. Fortsätt att hålla avstånd till varandra och umgås inte i trånga utrymmen.

– Det är mycket detaljer som vi har gått igenom. Vi kommer att lägga ut mer information på Folkhälsomyndighetens hemsida, säger Johan Carlson.

ANNONS