Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VaccinCovid 19coronavaccinering Bild: Andreas Olsson
VaccinCovid 19coronavaccinering Bild: Andreas Olsson

Då öppnar vaccinationen för yngre i riskgrupper

Nu på måndag, vecka 18, startar vaccineringen mot covid-19 bland personer i riskgrupp mellan 18 och 59 år.
Tider släpps i omgångar, meddelar Region Halland.
Först ut blir personer i riskgrupp födda 1965 och tidigare.

På måndag öppnar vaccinationen mot covid-19 för personer i riskgrupp, födda 1965 och tidigare. Vaccinationen kommer fortsätta stegvis och på onsdag kommer den öppnas för personer i riskgrupp födda 70 och tidigare.

LÄS MER: Efter vaccinbeslutet – politikerna nedringda av arga göteborgare: ”Ska polisanmäla oss”

De personer som kan boka vaccination räknas sjukdomar eller tillstånd i listan nedan och för att boka digitalt ska det finnas registrerat i sjukvårdens journalsystem i Halland:

  • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom.
  • Kronisk lungsjukdom.
  • Andra tillstånd och sjukdomar som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft (exempelvis kraftig övervikt, MS, ALS, ärftliga muskelsjukdomar och flerfunktionshinder).
  • Nedsatt lever- eller njurfunktion.
  • Diabetes typ 1 och typ 2.
  • Sjukdom eller behandling som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar (exempelvis cellgiftsbehandling eller andra läkemedel där immunförsvaret blir nedsatt).
  • Downs syndrom.

LÄS MER: Glädjebeskedet: Vaccinerade får krama barnbarnen igen

Även gravida som har någon av dessa sjukdomar eller tillstånd kommer att kunna boka tid när respektive åldersgrupp blir kallad.

Regionen kommer återkomma med datum för personer födda 1971–2003 i riskgrupp. Den preliminära vaccinationsstarten för den breda allmänheten står fast, Region Halland planerar för att den ska dra igång vecka 24.

LÄS MER: Region Hallands besked: Vaccinering av allmänheten skjuts upp

Regionen kommer även återkomma med information kring vaccination av unga, 16–17 år, med bakomliggande och allvarliga kroniska sjukdomar. Detta efter att Svenska Barnläkarföreningen i samråd med Folkhälsomyndigheten under torsdagen kom ut med rekommendationer för den gruppen.