Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Därför målas brunnarna: ”Vi har varit för dåliga på att informera”

Gatubrunnarna i stadskärnan märks upp med påminnelsen att ”Havet börjar här” – en kampanj som ska stoppa nedsmutsningen av dagvattnet.
– Många tror att brunnarna går till reningsverket, men de leder rakt ner till Kungsbackaån. Vi har varit för dåliga på att informera om detta, säger miljöingenjör Charlotte Bourghardt.

De spraymålade gatubrunnarna dyker upp på flera ställen i och omkring innerstaden. Texten ”Här börjar havet” lyser kritvitt schablonmålat på gatan intill brunnsöppningen ner i underjorden.

– Många tror ju att man kan tömma vad som helst ner i brunnen, därför att den går till reningsverket. Så är det ju inte. Dagvattenbrunnarna leder ju bara bort regnvattnet och i det här fallet leder de ju rakt ner till Kungsbackaån. Och det har vi helt enkelt varit för dåliga på att informera om, förklarar Charlotte Bourghardt, miljöingenjör på kommunens teknikförvaltning.

LÄS MER: Nu inventeras urtidsfisken havsnejonöga – kan vara borta från Rolfsån: ”Oroande”

Färgglada askkoppar

Kampanjen innehåller inte bara målade brunnar. Runt torget finns också nya och färgglada askkoppar uppsatta och med skyltningar och pilar i marken uppmanas rökare att fimpa i dessa och inte rakt ner i gatan.

Delar av materialet har sponsrats ekonomiskt av kampanjen ”Håll Sverige Rent”, som drivs av Naturvårdsverket.

Särskilt färgglada askkoppar har satts upp, för att ge ett alternativ till rakt-ner-i-gatan-fimpandet. Bild: Mats H Ljungqvist
Särskilt färgglada askkoppar har satts upp, för att ge ett alternativ till rakt-ner-i-gatan-fimpandet. Bild: Mats H Ljungqvist

– Det handlar absolut inte om att jaga rökare, vi säger inte ”sluta röka”, men det vi vill få fram är att fimpa på rätt ställe när du rökt färdigt. Och det gäller för snusare också. Vi har länge haft problem med att för många snuspåsar når reningsverken, när det spottas ut snus i toaletten. Det gäller på gatan också, där snuspåsarna med dagvattnet spolas vidare ut i havet, säger Charlotte Bourghardt.

Idé från Frankrike

Själva målandet i gatan har skötts av teknikförvaltningens feriearbetande ungdomar och idén till ”Här börjar havet”-skyltningen plockade Charlotte Bourghardt upp under en semesterresa i södra Frankrike.

– Vi var i Cannes och där var alla brunnar uppmärkta med att ’här börjar havet’, fast på franska. Då tänkte jag att det där vore en bra information för oss i Kungsbacka också, säger hon.

LÄS MER: Dennis fiskade upp granaten i ån: ”Den har inte exploderat”

Totalt finns det 4 500 dagvattenbrunnar i Kungsbacka kommun. Långt från alla kommer att märkas upp med den lilla informationen om att de är en del av kretsloppet.

– Vi valde att först och främst satsa på området runt innerstaden, eftersom där finns mycket folk på en relativt liten yta. Då är det många som kan ta del av budskapet, förklarar Bourghardt.

Påverkat vattendrag

Och det finns en utbredd okunskap kring att dagvattenbrunnarna leder rakt ner i Kungsbackaån, som i förlängningen mynnar i havet.

Det menar Lars-Bruno Johansson, fiske- och miljövårdare i Kungsbackaåns fiskevårdsområdesförening. Han välkomnar den kommunala informationskampanjen.

– Det finns tyvärr fortfarande folk som tror att bara man slänger nåt i brunnen, så går det till kommunal avloppsrening och kommer ut som rent vatten i andra ändan. Men så är det ju inte. Kungsbackaån är ett känsligt vatten, som är relativt påverkat av att det rinner genom tätbebyggda orter, säger han.

LÄS MER: Nu kan du hyra kajak i centrala Kungsbacka: ”Finast att paddla på kvällen”

Samtidigt mäktar den lilla ån med att hålla både lax, havsöring, flodpärlmussla och havsnejonöga, arter som alla har höga krav på vattenkvaliteten.

– Jag tycker det är jättebra att kommunen nu informerar om dagvattenbrunnarna. Det finns en okunskap kring detta, ungefär som med diken, där man tror att det bara är att hälla ut vad som helst. Men alla diken står i slutändan i förbindelse med havet, allting hänger ju ihop i kretsloppet, säger Lars-Bruno Johansson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.