Så här såg det ut när Fyren lystes upp i orange förra året.
Så här såg det ut när Fyren lystes upp i orange förra året. Bild: Ellinor Svensson

Därför lyses kulturhuset Fyren upp i orange

Under fredagen lyses kulturhuset upp i orange. Detta för att uppmärksamma The Orange Day, en dag som ska sätta fokus på mäns våld mot kvinnor.

ANNONS
|

Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN 1999 och uppmärksammas sedan dess varje år den 25 november. 2008 startades kampanjen The Orange Day för att sätta fokus på dagen, och då lyses byggnader upp i orange över hela världen.

I Kungsbacka uppmärksammas dagen bland annat genom att kulturhuset Fyren lyses upp i orange. Inne i biblioteket ordnar Kungsbacka Zontaklubb en utställning med träfigurer som symboliserar antalet kvinnor som dödats av en nära anhörig.

På plats i biblioteket i Fyren finns under fredagen personal från individ- och familjeomsorgen inom Kungsbacka kommun för att svara på frågor och informera besökare.

ANNONS

Erbjuder hjälp

För den som blivit utsatt för våld finns olika typer av stöd som kommunen erbjuder, bland annat skydd i en akut våldssituation.

– Våld har många uttryck inte bara fysiskt utan även ekonomiskt, psykiskt eller sexuellt. Alla former av våld är skadligt för både barn och vuxna. Det kan vara nedsättande kommentarer, förlöjliganden, glåpord, hot, tvång och trakasserier, säger Jenny Knutsson, enhetschef på individ och familjeomsorg, i ett pressmeddelande.

– Vuxenenhetens mål är att alla ska känna sig välkomna att söka stöd hos oss, både utifrån våldsutsatthet, men också utifrån att vara den som utsätter sina närstående för våld. Det finns hjälp att få, fortsätter hon.

Även för den som har utsatt någon annan för våld finns det hjälp att få hos kommunen, bland annat i form av samtal.

Under hela veckan uppmärksammas det förebyggande arbetet mot mäns våld under kampanjen En vecka fri från våld där alla de halländska kommunerna medverkar i samarbete med kvinnojourer, tjej- och ungdomsjourer, Länsstyrelsen och Region Halland.

LÄS MER:Arbetsgivare engageras för att minska mäns våld mot kvinnor

LÄS MER:Halland skrotar patientavgift för våldtäktsoffer

LÄS MER:Ljusmanifestation i Kungsbacka belyser mäns våld mot kvinnor

ANNONS