Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför har Kungsbacka värst smittspridning i Halland

Under flera veckors tid har Kungsbacka stått för majoriteten av coronafallen i Halland. Det finns flera möjliga förklaringar, enligt smittskyddet.
– Vi har haft liknande tendenser tidigare under pandemin, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Sedan flera veckor tillbaka har Kungsbacka haft avsevärt flest antal nya coronafall i regionen. Under de senaste veckorna har kommunen dessutom stått för majoriteten av alla nya fall totalt i Halland.

– Smittspridningen håller sig på låga nivåer så det är inte fråga om att oroa sig, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i region Halland.

Hon ser dock flera möjliga förklaringar till varför Kungsbacka har värst smittspridning, och många fler coronafall än övriga Hallandskommuner.

– Vi har haft liknande tendenser tidigare under pandemin, det är ju så att smittspridningen kan befinna sig i olika faser. Det kan vara så att Kungsbacka ligger i en annan fas och att vi så småningom kommer se att smittan tar sig mer söderut, säger Maria Ryberg Mo.

LÄS MER: Kungsbacka har värsta smittspridningen i regionen

En annan orsak kan vara att Kungsbacka ligger nära Göteborg.

– Närheten till Göteborg och det faktum att många pendlar över kommun- och regiongränserna påverkar säkert, men det är svårt att veta i vilken utsträckning, förklara Maria Ryberg Mo.

Skolutbrott möjlig orsak

För ett par veckor sedan drabbades Varlaskolan av ett stort coronautbrott. 84 elever bekräftades smittade under de veckor utbrottet pågick. Detta tros vara en annan orsak till att Kungsbacka nu har högre smittspridning jämfört med övriga kommuner i regionen.

– Ett utbrott som är så pass stort kan leda till att smittan även får fäste ute i samhället. Det kan i förlängningen leda till mindre utbrott. Så det är mycket möjligt att det kan ha genererat några nya fall, säger Maria Ryberg Mo.

Maria Ryberg Mo är smittskyddsläkare i region Halland. Bild: Roger Larsson
Maria Ryberg Mo är smittskyddsläkare i region Halland. Bild: Roger Larsson

Svårt att förutspå utvecklingen

Förra veckan ökade smittspridningen jämfört med veckan dessförinnan. Och flest antal nya fall bekräftas nu i åldersgruppen 20 till 49 år, tidigare under hösten har det varit i åldersgruppen 0 till 19 år smittspridningen varit värst i Halland.

Men hur utvecklingen kommer te sig framöver i höst låter smittskyddsläkaren vara osagt.

– Det är svårt att förutspå och det har det varit under hela pandemin, men det är nästan svårare nu. Det finns flera faktorer som talar för att det inte kommer ta fart, samtidigt är det säsong för luftvägsinfektioner.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.