Därför hörs Hesa Fredrik ”fel” dag – så fungerar viktiga testet

Klockan 15 i dag, måndag, testades signalen för Viktigt meddelande till allmänheten – kanske mer känt som Hesa Fredrik. Systemet testas den första helgfria måndagen var tredje månad och eftersom det förra veckan var nationaldagen, sker testet den 13 juni.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Varningssystemet – som kan tjuta på flera olika sätt beroende på situation – finns till för att varsko vid allvarligare händelser som störningar i viktiga samhällsfunktioner, gasutsläpp och omedelbar krigsfara och luftangrepp.

I folkmun är däremot Hesa Fredrik ett betydligt vanligare namn på systemet än det officiella namnet VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

Lät inte på nationaldagen

Klockan 15 i dag, måndagen den 13 juni, var det dags för ett nytt test av signalen runt om i svenska städer. I fredstid är det bestämt att testet ska genomföras den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Egentligen skulle Hesa Fredrik ha ljudit förra måndagen, den 6 juni, men då var det nationaldag och röd dag och därför genomförs testet nu.

ANNONS

Hur går testet då till? Jo, under två minuters tid hörs ett intervall av först sju sekunder signal följt av 14 sekunders tystnad. När de två minuterna är slut blir det först en längre tystnadspaus i 90 sekunder innan den 30 sekunder långa ”faran över”-signalen hörs och med det avslutar testet.

Även test på Ringhals

Under måndagskvällen kommer även larmet för Radio Data System, förkortat RDS, att testas för boende omkring Ringhals kärnkraftverk. Testet sker klockan 19.

Länsstyrelsen i Halland informerar på sin hemsida att det ”vid larmprovet hörs en kraftig signal från RDS-mottagaren. Därefter läses ett meddelande som berör larmprovet. Displayen blir röd och klockan stannar så att du kan se när larmet gick. Efter provet sänks ljudnivån men radion är igång och måste stängas av manuellt”.

LÄS MER:Unik tomt till salu i Kungsbackas innerstad

LÄS MER:Stor guide: Här hittar du loppisarna i Halland

LÄS MER:Irenes gröna oas lockade många under Urban garden day

ANNONS