Därför fälls det träd på Kyrkans ängar

Träd och växtlighet runt populära Kyrkans ängar i Onsala gallras nu av skogsarbetare. Men någon försäljning av det attraktiva området är inte aktuell i dagsläget, försäkrar markägaren Göteborgs stift.

ANNONS
|

För Onsalabor är Kyrkans ängar ett landmärke. De stora ängsmarkerna på fjordsidan intill kyrkan går från vägen och i princip ända ner till strandlinjen. Området är ett populärt promenadstråk för Onsalabor och även hemvist för kyrkans barnverksamhet Noas ark.

Just nu gallrar markägaren Göteborgs stift träd och växtlighet runt fastigheten.

LÄS MER:Så har Onsala församling lockat väljare till kyrkovalet

– Vi får mycket påstötningar från tomtägare om dåliga träd som riskerar att falla ner. Därför går vi in och tar bort träd och buskar som är dåliga, berättar Mattias Siljefjord, skogsmästare på stiftet.

Stannar och frågar

Skogsgallringen väcker uppmärksamhet i det annars så stilla naturområdet.

– Ja, det är väldigt många som stannar till och pratar. De flesta verkar väldigt nöjda och tacksamma över att vi gör detta, säger Mattias Siljefjord.

ANNONS

Hur skog och träd gallras avgörs i samråd med entreprenörerna. Däremot sparas en trädridå orörd nere närmast strandbrynet.

– Det finns nog de som vill att vi tar bort allt, för att få havsutsikt, men så långt går vi inte, skrattar Mattias Siljefjord.

Höjer naturvärdena

Lennart Bodenhem är stiftets entreprenör och en av de som sköter arbetet på plats. Han förklarar att gallringen ska höja naturvärdena i området.

– Det här grönområdet används ju för rekreation och hela tanken med det vi gör är att bevara och till och med höja naturvärdena, säger Lennart Bodenhem.

LÄS MER:36 kommunala lekplatser – samtliga i stadskärnan: ”Orättvist”

Arbetet kommer att pågå i ungefär en månad och omfattar ett tio hektar stort skogsområde på Kyrkans ängar. Framför allt glesas skogen ut på tall, björk- och andra lövträd.

– Det ger en ljusare och luftigare skog, med mer ljus och mer mat för till exempel fågellivet, säger Lennart Bodenhem.

Gläntor och ljus

Däremot sparas det som kallas ”bärande träd”.

— Det är bok, ek, lönn, oxel eller äppelträd, alltså träd som släpper frukt, bär eller ekollon, de får stå kvar, fortsätter Lennart Bodenhem.

I skogsområdet öppnas också gläntor i växtligheten, för att öka ljusinsläpp, men nere vid havet lämnas en skyddande och täckande grön trädridå.

– Det gör man alltid, det är för att hindra markerosion i områden som ligger nära havet och vattenlinjen, säger Lennart Bodenhem.

ANNONS

Ägs av stiftet

Kyrkans ängar förvaltas av de så kallade prästlönetillgångarna i Göteborgs stift. Lite förenklat handlar det om skog- och markinnehav som kyrkan fått som donationer. Från början var tanken att garantera kapital till prästernas löner och uppehälle.

LÄS MER:Skadegörelsen på kommunens skolor kostar nästan en miljon

Idag har förvaltningen avkastningskrav och det har gjorts försök att sälja delar av Kyrkans ängar för att få in pengar. Då handlade det om en eller två tomter närmast vägen och om ett möjligt äldreboende, men någon affär blev aldrig av.

Den nu pågående gallringen har ingenting att göra med några kommande säljplaner, försäkrar Per-Erik Hallin, egendomsförvaltare på Göteborgs stift.

– Det vi gör nu handlar bara om skötsel och underhåll av fastigheten, säger han till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:Träd för 150 000 kronor vandaliserade: ”Vissa är helt bortom räddning”

På sikt, kan stiftet låta så här attraktiv Onsalamark förbli osåld?

– Vi har ju inte gjort några fler försök att sälja sedan bakslaget för några år sedan. Men kommunen pekar ju ut marken som grönområde, så där kommer aldrig att bli någon villamatta i alla fall, säger Per-Erik Hallin.

På tio års sikt, ligger hela Kyrkans ängar kvar obebyggda?

– Det vet jag inte om jag kan svara på. Vi tittar hela tiden på våra markinnehav, men just i Onsala så råder ju ett avvaktande läge med tanke på vad som kommer ske med nya Onsalavägen, säger Per-Erik Hallin.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS