Naturvårdsbränning behövs, enligt Henrik Marinsson på naturvårdsenheten på länsstyrelsen, eftersom vissa arter kräver det.
Naturvårdsbränning behövs, enligt Henrik Marinsson på naturvårdsenheten på länsstyrelsen, eftersom vissa arter kräver det. Bild: Ellinor Svensson

Därför brinner det så mycket i Kungsbacka just nu: ”Vi måste bränna”

Räddningstjänsten har mycket att göra. De senaste veckorna har det inträffat många gräsbränder runt om i Kungsbacka. Det är svedjebränningstider och en del ansvarar naturvårdsenheten på länsstyrelsen för.
– Vissa arter är helt beroende av att brännas, säger chefen Henrik Martinsson.

ANNONS
|

Både i Åsa och Onsala har räddningstjänsten de senaste veckorna behövt släcka bränder efter att naturvårdsbränning på naturreservat spridit sig, eller blossat upp igen. Det finns uppenbara risker med att elda ljung eller gräs, men enligt Henrik Martinsson är det viktiga åtgärder.

Eldar inte skog

Han är chef på naturvårdsenheten på Hallands länsstyrelse.

– Det är vi som planerar och upphandlar och delvis utför bränningarna. Vi har tjänstemän som gör planen, upphandlar och följer upp hur det gick.

Han säger att under de tio år han arbetat på länsstyrelsen Halland har de aldrig sysslat med skogsbränder, utan det rör sig uteslutande om öppna marker. Det handlar om naturreservat, eller områden där det finns avtal med markägaren om att någon särskild art ska skyddas, exempelvis.

ANNONS

Meningen att markägaren ansvarar

När ett naturreservat bildas kan det ibland stå i beslutet att det ska naturvårdsbrännas. Om markägaren inte gör det så faller det på länsstyrelsen.

– När reservaten bildades så var tanken att ägarna skulle göra det själva. Skyddet var till för att skydda marken från exempelvis bebyggelse, inte för att vi ska ta över skötseln. Men om ägaren inte gör det så faller det på oss, eftersom vi beslutat att skydda marken, säger Henrik Martinsson.

Vem bär ansvar om en bränning går snett?

– Utföraren har ansvar.

Då är det kanske enklare, som markägare, att överlåta det på naturvårdsenheten?

– Ja, men detta är en traditionell skötsel. Många markägare har lång erfarenhet och goda kunskaper. Jag tror inte det behöver vara ett problem.

Riskfyllt att elda i gräs

Henrik Martinsson medger att det är riskfyllt att elda i gräs. Själva idén kräver att marken är torr. Oberäkneliga vindar kan förändra förutsättningarna snabbt.

– Visst är det riskfyllt. Vi har dock inte haft några stora händelser. Ibland sprider det sig lite utanför vad det var tänkt, men det har aldrig blivit några allvarliga skador. Vi tar hänsyn till vindriktning och ansvarar för vattentillgång, brandgator och bemanning. Det går inte alltid precis som vi tänkt, men det har inte blivit några allvarliga ekonomiska skador, säger han.

ANNONS

Är det värt risken?

– Vissa arter är helt beroende av att vi gör det. Ljunghed blir till exempel träig efter ett tag. För att kor ska kunna beta där så måste vi bränna av ljungen så att den är ätbar. Gingst, Hallands landskapsblomma, är beroende av bränning. Fröna måste nå en viss temperatur för att kunna gro. Historiskt sett så eldade man för att förbättra betet. Numera är det snarare för arternas skull vi gör det, säger Henrik Martinsson.

LÄS MER:Eldning i naturreservat – rök kommer synas över E6

LÄS MER:Då kan du se fladdermöss – flera guidade turer i Kungsbacka

LÄS MER:Larm om brand i naturreservat

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS