Därför byter SMHI varningssystem

Nu är det slut på SMHI-varningar av typen klass 1, 2 och 3. Istället införs ett system med färg. Tanken är att varningarna ska bli mer lokalt anpassade och tydligare.

ANNONS
|

Under tisdagen inför SMHI ett nytt vädervarningssystem med färger istället för klassificeringar. Istället för varningar av typen klass 1, 2 och 3 blir det alltså gul, orange och röd som gäller. Att man byter till färg beror på att nya varningsnivåerna har en annan betydelse än de gamla.

– Det är för att visa på att de nya varningsnivåerna är något annat, säger Fredrik Linde, chef för SMHIs prognos- och varningsverksamhet.

LÄS MER:Kungsbackabor toppar listan – mest självförsörjande i Halland

Han tror dock att bytet till färgkoder kan göra varningarna mer lättolkade.

– Det var lite otydligt innan vilken varning som var den allvarligaste, men rent intuitivt är det lättare att förstå att en röd varning är den allvarligaste.

ANNONS

Den största skillnaden med nya varningarna är att man går ifrån de tidigare nationella kriterierna för varningar.

– Vi varnade för lika mycket snö oavsett vart man befinner sig i landet, men det blir ju mycket värre konsekvenser i storstan än i Norrlands inland till exempel, säger Fredrik Linde, chef för SMHIs prognos- och varningsverksamhet.

Bild: SMHI

Nytt system med lokala varningar

De nya varningarna kommer att vara lokalt anpassade.

– Till exempel, på västkusten är man mer van vid vind, då krävs det en högre vindstyrka där för att vi ska gå ut med en varning än i Norrlands inland, säger Fredrik Linde.

Men andra faktorer som vindriktning, tid på året, tid på dygnet, rusningstrafik och skollov kommer också att vägas in.

LÄS MER:Lidl återkallar leksaker – kan vara livsfarliga

Varningar kommer att publiceras på SMHI:s hemsida och app. De kan innehålla generell information om hur allmänheten påverkas, som att framkomligheten på vägar kan försämras eller att det finns en risk att kollektivtrafiken försenas eller ställs in.

Hur ska jag tänka om ni går ut med en röd varning i Göteborg?

– Då ska du verkligen tänka på att förbereda dig, lyssna in vår information men framför allt information från de aktörer som finns i ditt område.

Fredrik Linde förklarar att det är SMHI:s jobb att varna för väder, medan det är lokala aktörer som tar beslut om åtgärder så som stängning av skolor, kollektivtrafik och så vidare.

ANNONS

Flera års arbete bakom nya systemet

Bakom SMHI:s nya varningssystem ligger flera års omfattande arbete och samarbete med lokala och regionala aktörer runt om i landet. Till exempel länsstyrelser, kommuner, räddningstjänst och Trafikverket.

– Vi har jobbat tillsammans med aktörerna sedan 2016 för det är de som sitter på kunskaperna om konsekvenserna av ett visst väder i deras område, säger Fredrik Linde.

LÄS MER:Misshandel i innerstaden

Från början var tanken att det nya systemet skulle ha införts i april i år, men eftersom det nya systemet innebär stora förändringar i arbetsmetod, samarbeten och digitala system sköts förändringen upp till tisdagen den 26 oktober.

– För att få superkoll på att vi har stabila system i alla delar så valde vi att skjuta på det, säger Fredrik Linde.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS