Ett av experten Richard Magnussons tips är att ha dubbdäck, både på fram- och bakhjulen.
Ett av experten Richard Magnussons tips är att ha dubbdäck, både på fram- och bakhjulen. Bild: Rebecka Kvint

Cykelhandlarens tips till vintercyklisten – det ska du tänka på

Med vintern kommer ett antal utmaningar för den som vill fortsätta ta sig fram på cykeln. Av många saker att ta hänsyn till är det särskilt en grej som många missar, enligt cykelmekanikern Fredrik Johansson.
– Jag rekommenderar dubbdäck på både fram och bakhjul, säger han.

ANNONS

Det är känns annorlunda att cykla på varma sommardagar än under vintern och dess oförutsägbara temperatur. Men bara för att temperaturerna börjar sjunka betyder det inte att man ska ställa cykeln i förrådet. Det handlar snarare om att vara väl förberedd och rustad inför säsongen, vare sig om man är en van eller ovan cyklist.

Fredrik Johansson, mekaniker på Sportson Kungsbacka, berättar att det är ytterst viktigt att man syns när man är ute. Det gäller att man har reflexer och lampor på cykeln som varnar andra bilister, cyklister och fotgängare.

LÄS MER:Företag som hyr ut elsparkcyklar vill in i Kungsbacka: ”Kan säga en del negativt”

Det är bra att ha heltäckande kläder som skyddar mot såväl vind som mot vatten. Man ska däremot undvika fleece och tjocka jackor.

ANNONS

– Ska man cykla en kortsträcka spelar det inte större roll vad man har på sig, men är det kolsvart ute är det viktigt att ha en reflexväst. Ska man träningscykla så är det bra att klä sig lagom mycket, inte för mycket kläder och inte för varmt. Det är också bra att ha med sig en extra regnjacka som man kan dra på sig om man blir stående, säger han.

Fredrik Johansson är  cykelmekaniker på Sportson i Kungsbacka.
Fredrik Johansson är cykelmekaniker på Sportson i Kungsbacka. Bild: Privat

LÄS MER:Smygkika på innerstadens nya restaurang: ”Vintage och nostalgi”

Viktigt att underhålla cykeln

En vanlig miss som flera cyklister gör varje år är att man inte köper dubbdäck. Till skillnad från sommardäck har dubbdäck en mjukare gummiblandning vilket innebär att de inte stelnar lika snabbt. Dessutom ger de bättre grepp när det är slaskigt eller svartis, det vill säga när isen är såpass genomskinlig att den inte syns på asfalten.

– Jag rekommenderar dubbdäck på både fram och bakhjul. Det kan också vara bra att kolla på väderprognosen. Vet man om att det är kallt och kommer regn kan det bli svartis, man är beredd på riskerna. Kraftigt oväder kan vara vanligare under vintern därför ska man också hålla koll på väder om cyklar långt, säger Fredrik Johansson.

Ytterligare en aspekt som är av betydande karaktär under vinterhalvåret är underhåll. När det börjar bli halt ute och kommunerna saltar vägarna finns det stor risk för rost. Därför vill han att tvättar cykeln ordentligt för att hålla den borta från fukt och fett.

ANNONS

– Under vintern ska man rengöra cykeln oftare. De börjar salta när det närmar sig minusgrader saltet är styggt mot cykel. Underhåll är viktigt och behöver göras varannan månad beroende på hur mycket man cyklar. Men rengöra och skölja kan man själv göra, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS