I förra veckan konstaterades över 8 500 nya covidfall i Halland och 30 000 hallänningar testade sig (staplarna längst till höger). Region Halland tar nu hjälp av ytterligare ett laboratorium för att kunna ge snabbare provsvar, berättar kommunikationsstrateg Charlotte Tavelin.
I förra veckan konstaterades över 8 500 nya covidfall i Halland och 30 000 hallänningar testade sig (staplarna längst till höger). Region Halland tar nu hjälp av ytterligare ett laboratorium för att kunna ge snabbare provsvar, berättar kommunikationsstrateg Charlotte Tavelin. Bild: Region Halland och Lina Salomonsson/Arkiv

Covidsmittan skenar – 8 500 nya fall

Covidsmittan i Halland börjar nu nå smått galna nivåer. Under 2020 och 2021 konstaterades som mest 2 300 nya fall på en vecka. Förra veckan fick hela 8 542 hallänningar ett positivt provsvar och över 30 000 personer testade sig.
– Enligt Folkhälsomyndighetens scenarier så kan toppen nås redan inom någon vecka, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

ANNONS

Redan årets första vecka slogs nya halländska rekord i både antalet provtagna och andel som fick ett positivt provsvar. Då konstaterades knappt 5 800 nya fall bland drygt 22 500 covidprover.

Förra veckans drygt 8 500 fall innebär en 47-procentig ökning och att nästan var tredje person som testar sig får ett positivt provsvar. Att 30 000 personer provtar sig på en vecka sätter förstås också Region Hallands labbverksamhet på hårda prov.

– I en del regioner har man problem med att erbjuda provtagning, men här kan alla testa sig. Det som påverkas när det är så extremt många prover är att det blir svårt att hålla korta svarstider, säger kommunikationsstrateg Charlotte Tavelin.

ANNONS

Fler labb ska ge kortare svarstid

För att möta det hårda trycket kommer regionen, via Folkhälsomyndighetens avtal, använda sig av ytterligare ett externt laboratorium som från och med i morgon kommer att bistå med analys av covidtesterna.

– Det innebär att vi nu får hjälp av två externa labb, utöver vårt eget i en vecka. Sedan kommer proverna gå till vårt eget och det externa laboratoriet i Linköping. Just nu får de flesta svar inom fem dygn, men vi gör allt vi kan för att korta den tiden, säger Charlotte Tavelin och tipsar om att man på 1177.se kan läsa om vad som gäller under tiden man väntar på provsvar.

– Har man varit hemma i minst sju dagar sedan man fick symtom och är frisk och feberfri sedan två dagar kan man gå tillbaka till arbete eller skola, även om man inte fått sitt provsvar, säger hon.

Ska inte testa om sig

I slutet av förra vecka ändrades också rekommendationerna för vilka som ska provta sig. Det innebär bland annat att symptomfria personer som bor tillsammans med en covidsmittad inte behöver testa sig. Däremot ska man fortfarande stanna hemma i sju dygn från det att den smittade blev sjuk.

Inte heller ovaccinerade personer som har varit nära någon som är smittad behöver provta sig om de inte har symptom. Samma sak gäller vid inresa till Sverige.

ANNONS

– Anledningen till förändringen är att minska trycket på provtagningsverksamheten, men vi vet inte om det har slagit igenom ännu. Däremot vill vi vara väldigt tydliga med att man inte ska testa sig på nytt om man är konstaterat smittad, för att se om man blivit frisk. Det är sju dagars karantän och symptomfrihet som gäller. Tar man om provet så är svaret ändå inte tillförlitligt. Man kan få ett positivt provsvar långt efter att man tillfrisknat, säger Charlotte Tavelin.

Få på sjukhus men hög sjukfrånvaro

Omikronvarianten av coronaviruset, som är den variant som nu dominerar, har gjort sig känd för att vara väldigt smittsam. Däremot får den som insjuknar oftast lindriga symptom.

På måndagen vårdades 22 personer på Hallands sjukhus med konstaterad smitta, varav tre på intensivvårdsavdelning. För ett år sedan, innan massvaccinationen mot covid-19 kom igång, behövde upp mot 60 covidsjuka vård på sjukhus, varav ett tiotal på IVA.

Biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren konstaterar att den stora effekten av smittspridningen nu är den höga sjukfrånvaron på olika arbetsplatser, vilket i sin tur skapar en hög belastning på vården och andra viktiga samhällsfunktioner.

– Det som mest påverkar smittspridningen är hur många nära kontakter vi har i vårt dagliga liv. Därför är det extra viktigt nu att följa riktlinjer och rekommendationer. Alla som kan bör arbeta hemifrån och viktigast av allt: alla med symtom ska stanna hemma och provta sig.

ANNONS
ANNONS