Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med 1 april försvinner kravet på smittspårning och nu kan heller inga krav på karantän eller isolering ställas. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage
Från och med 1 april försvinner kravet på smittspårning och nu kan heller inga krav på karantän eller isolering ställas. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Covid-19 inte längre samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom

Från och med i dag, fredag, klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom. Nu slopas också pandemilagen.
Men pandemin är inte över för det.

Beslutet om att avskaffa pandemilagen togs av riksdagen förra onsdagen. Då beslutades också att covid-19 inte längre ska klassas som varken allmänfarlig eller samhällsfarlig. Det innebär att krav på smittspårning försvinner från och med nu kan inga krav på karantän eller isolering ställas.

– Det här är tack vare den goda vaccinationstäckningen som skyddar mot allvarlig sjukdom. Då ser vi inte längre att den ska klassas som allmänfarlig, för att den inte påverkar samhället på samma sätt, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Stanna hemma vid sjukdom

Men pandemin dock är inte över för det. Fortsatt gäller rekommendationen att man ska stanna hemma vid sjukdom.

Covid-19 är också fortsatt anmälningspliktig. Konstateras ett coronafall måste sjukvården anmäla det till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Enligt beslut från Folkhälsomyndigheten ska covid-19 fortsatt smittspåras inom vård och omsorg.

Det här händer den 1 april

Pandemilagen – som gav regeringen och myndigheter rätt att besluta om begränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster, samt begränsningar i långväga kollektivtrafik – avskaffas.

Covid-19 klassas inte längre som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det innebär bland annat att den som misstänker sig ha blivit smittad inte längre är skyldig att söka läkare. Kravet på smittspårning försvinner och inga krav kan ställas på karantän eller isolering.

Inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES upphör att gälla. Det innebär också att det då inte längre krävs något vaccinations- och testintyg för någon inresande till Sverige.

Källa: TT

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.