Coronasmitta på flera äldreboenden i kommunen

Just nu är 19 personer smittade i covid på fyra äldreboenden i Kungsbacka. Men det finns inga planer än så länge på att införa besöksförbud.
– Det är inte vi som beslutar det. Men på de enheter där det finns smitta avråder vi starkt från besök, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef äldreboende.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Covidsmittan har åter igen tagit sig in på kommunens äldreboenden och under onsdagen var 19 personer smittade i corona. De drabbade finns på fyra äldreboenden, Signeshus, Särö vård- och omsorgsboende, Bedagården och Smedjan korttidsboende. Ytterligare sex personer som har hemtjänst i kommunen är smittade. På de enheter där det finns smitta avråder kommunen starkt från besök.

– Då skickar vi ut information till anhöriga på den enheten. Det är bara under en period men så att personalen får jobba i lugn och ro. De flesta respekterar detta jättebra, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef för kommunens äldreboende.

LÄS MER:De har väntat i sex dagar på provsvaret: ”Frustrerande”

Ansträngt personalläge

Inom de privata äldreboendena finns ingen covidsmitta i nuläget, enligt Maria Hallberg, kvalitets- och utvecklingschef.

ANNONS

Kommunen brottas även med personalbrist på äldreboendena och inom hemtjänsten.

– Personalläget är ansträngt. Det är många som är sjuka, inte bara i covid utan även i influensa och magsjuka. Det är även många som är hemma och vårdar barn. Än så länge klarar vi det och vi kan hålla ut lite till. Vi försöker få in nyanställningar men det tar tid. Men den personalen vi har tar extra pass, är lojala och hjälper till. Annars hade vi inte klarat detta, säger Helene Ljungqvist.

LÄS MER:En förskola och tre familjedaghem stängda på grund av personalbrist

Teatern måste flytta evenemang och ställa in

Även andra verksamheter i kommunen drabbas av den ökade smittspridningen. Förskolor och skolor har fortsatt undervisning på plats men information om distansundervisning kan komma med kort varsel, skriver Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.

Även Kungsbacka teater måste ställa om sina evenemang för att de ska ske på ett mer smittsäkert sätt. Bland annat ska alla besökare ha vaccinbevis och antalet besökare kommer begränsas för att kunna hålla en meters avstånd mellan varje sällskap. En del evenemang måste flyttas eller ställas in.

De nya restriktionerna som träder i kraft under onsdagen gör även att kommunen kommer återinföra tillsyn och trängselkontroller på restauranger.

LÄS MER:Regionen redo att korta tiden för tredje sprutan

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS