Tillbaka igen. Jens Larsson är nu helt återställd. Men han låg nedsövd i fem dagar. Företagaren från Åsa är starkt kritisk till demonstrationerna som hålls mot pandemin. Bild: Tobias Sandblom
Tillbaka igen. Jens Larsson är nu helt återställd. Men han låg nedsövd i fem dagar. Företagaren från Åsa är starkt kritisk till demonstrationerna som hålls mot pandemin. Bild: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Coronasjuka Jens upprörd över demonstrationen: ”Jag blir förbannad”

Jens Larsson var en av de första coronapatienterna i Sverige. I fem dygn svävade han mellan liv och död. Han blir arg när han får höra om demonstrationerna mot restriktionerna.
– De här personerna vet inte vad de pratar om. Det här är en fruktansvärd sjukdom.

ANNONS

Kungsbacka-Posten var först med att berätta Jens Larssons covid-historia. Nyligen var han med i Nyhetsmorgon i TV4 och berättade om det igen.

Tillsammans med tolv kompisar åkte han på den årliga skidresan i februari förra året. Den gick till italienska Val Gardena.

– I mitten av veckan började jag må dåligt. Jag trodde det var vanlig influensa eftersom jag mest var förkyld. Vi skojade lite om corona, men jag var aldrig särskilt orolig, berättade Jens Larsson för Kungsbacka-Posten.

Hustrun Catarina tyckte att alla symptom för corona stämde in. När Jens Larsson landade på Landvetter den 27 februari i fjol var han rejält krasslig. Han isolerade sig i familjens lägenhet i Göteborg istället för att åka hem till Åsa. Men han blev ännu sämre.

ANNONS

En av Jens amerikanska vänner ringde och berättade att han hade bekräftat covid-19. Jens åkte till sjukhuset och blev inlagd på Östra.

– Jag hade väldiga problem med att andas, men eftersom det var en ny sjukdom fanns ingen medicin. Två Alvedon var fjärde timme fick jag. Om jag bad om något mer, så fick jag en Ipren, säger Jens Larsson.

Till slut blev han nedsövd. Jens säger att det kändes skönt eftersom han inte hade några krafter kvar. Han hölls nedsövd i fem dagar.

Så här såg Jens Larsson ut när han vaknade upp och låg på infektionskliniken. Bild: Privat
Så här såg Jens Larsson ut när han vaknade upp och låg på infektionskliniken. Bild: Privat

– Ett par dagar efter uppvaknandet var det som att allt förvandlades. Jag blev piggare igen. Men konditionen var väck. Jag är idrottskille och kunde lätt springa en mil. Nu tog jag mig knappt 500 meter.

Det tog tre månader innan Jens Larsson blev fullt återställd. Nu är han tillbaka på sitt företag, Åsa hembageri, där han är bagare.

– Jag kommer absolut att ta vaccinet, det är en självklarhet. Även om jag kommer att stå sist i kön eftersom jag är ung. Men jag anser att de som inte tar vaccinet ska nekas vård, säger Jens Larsson.

Covid-19 är den allvarligaste sjukdomen som drabbat honom. Jens Larsson har knappt legat på sjukhus tidigare, bortsett från några fotbollsskador.

ANNONS

När han fick höra talas om den så kallade Tusenmannamarschen reagerade han starkt. Den hölls som en demonstration mot restriktionerna av folk som inte tror på pandemin.

– Jag blir förbannad när jag hör talas om det där! Först och främst kan de inte ha tillgång till tv, radio eller tidningar. Sen kan de inte ha någon vän inom vården, de kan inte känna någon. De kan inte heller känna någon utomlands eftersom det finns i hela världen, säger Jens Larsson.

Som företagare omfattas även han av corona-restriktionerna som regeringen beslutar om.

– Sverige har ganska milda restriktioner jämfört med andra delar av världen. Den kritiken kan jag inte förstå. Möjligen att den är orättvis. Svenskarna är väldigt duktiga på att följa dem. Det ser jag på våra kaféer.

Drabbas er rörelse av restriktionerna?

– Ja, det har vi gjort. Det handlar om antalet stolar i kaféet, köer utanför butiken och liknande. Vi kan se att omsättningen går ner. Men jag måste säga att det är helt rätt med de här restriktionerna. På det hela taget har det här skötts bra i Sverige.

Hur ser du på att det finns planer på att göra om demonstrationen?

– Den som anordnar den bör sättas i fängelse och de som deltar i den ska få böta. Här går vården på knäna och så finns det folk som gör så här. Det är ofattbart, säger Jens Larsson.

ANNONS

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Läs även: Jens var första coronapatienten i Västsverige – ”Jag hade gett upp”

Läs även: Företagaren från Kungsbacka låg bakom coronaprotesten: ”En seger”

ANNONS