Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler vaccineras mot covid-19 men under torsdagen sköt regeringen fram vaccinmålet två veckor.  Bild: Stefan Bennhage
Allt fler vaccineras mot covid-19 men under torsdagen sköt regeringen fram vaccinmålet två veckor. Bild: Stefan Bennhage

Coronaläget: 23 nya fall av covid-19

Under vecka 24 registrerades endast 23 nya fall av covid-19 i Kungsbacka. Det är sex färre bekräftade fall jämfört med veckan innan.
Återigen ska statistiken tolkas med försiktighet, då databasen Sminet har legat nere igen.

Under torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya siffror över smittspridningen av covid-19. Precis som veckan innan fortsätter antalet nya fall att gå ner, från 30 förra veckan till endast 23 stycken vecka 24.

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade under Folkhälsomyndighetens pressträff att de efter midsommarhelgen kommer att göra en bedömning om vilken nivå Sverige befinner sig på i de olika stegen som landet ska öppnas upp.

LÄS MER: Nu släpps de sista årskullarna in i vaccinationsbokningen

I nuläget är Sverige på nivå tre – där man bland annat får gå på en utomhuskonsert och besöka krogen fram till 22.30. Samtidigt är Folkhälsomyndigheten noga med att betona betydelsen av att fortsätta följa de gällande råden, särskilt under midsommar, för att undvika att smittan ökar igen.

– Det är midsommar nu, man ska testa sig så fort som möjligt om man har symtom. Umgås också i mindre krets, säger Anders Tegnell under pressträffen.

LÄS MER: Ett bekräftat fall av deltavarianten i Halland

Viktigt att testa sig vid symtom

Han menar också att det är viktigt att testa sig på grund av deltavarianten, tidigare kallad den indiska. Det har i studier visat sig att den är mer smittsam och även innebär en större risk för de som bara fått en dos vaccin.

I veckan bekräftade Region Halland sitt första fall vilket upptäckts hos en vuxen person som tidigare redan varit sjuk i covid-19.

– I dagsläget har vi ett konstaterat fall, det är en vuxen individ som haft infektionen tidigare och blivit reinfekterad. Det understryker hur viktigt det är att man är noggrann att följa råd och testa sig när man får symtom, även om man tidigare varit sjuk, sa Maria Ryberg Mo under regionens pressträff i veckan.

Folkhälsomyndigheten vill också uppmärksamma att skyddet mot deltavarianten är svagt efter bara en dos vaccin.

– Det är viktigt att ta båda doserna på grund av den, säger Anders Tegnell.

LÄS MER: Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Sju miljoner doser har getts i Sverige

Under torsdagen gick även regeringen ut med att tiden för att nå vaccinmålet förlängs. Det skjuts framåt i tiden och är nu satt till att vara uppnått den 19 september. Detta på grund av prognosen för vaccinleveranserna under sommaren.

Hittills har drygt sju miljoner vaccindoser hittills getts i Sverige. Det nya vaccinmålet innebär att alla vuxna ska ha erbjudits minst en dos vaccin två veckor senare än tidigare planerat.

Folkhälsomyndigheten bedömer fortfarande att 75 procent av alla personer över 18 år kommer att ha fått minst en dos vaccin före utgången av juli månad.

LÄS MER: Hård strid om coronabidrag till föreningar: ”Är orättvist”

Hög vaccinationstakt i Halland

I Kungsbacka har 62 procent fått din första dos och 33 procent är färdigvaccinerade. I hela regionen har just nu totalt 157 758 personer vaccinerats med en dos.

Vaccinationerna fortsätter i regionen och i veckan släpptes de födda 1993 eller tidigare på i bokningen. Det står även klart att de som är 18 år och äldre släpps på under nästa vecka.

Först ut är de födda 1994 och 1995 som släpps in på måndag, följt av födda 1996–1997 på tisdagen, 1998–1999 på onsdagen, 2000–2001 på torsdagen och slutligen födda 2002–2003 på fredagen.

Regionen blir därmed bland de första i Sverige att släppa på de yngsta åldersgrupperna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.