Fallen av covid-19 i Halland minskade förra veckan.
Fallen av covid-19 i Halland minskade förra veckan. Bild: Annika Karlbom

Coronafallen minskar i Kungsbacka

Under flera veckor har coronafallen i Halland ökat – fram till förra veckan. Folkhälsomyndighetens nya siffror visar att den oroande trenden nu kan vara på väg att vända. I Kungsbacka bekräftades 25 nya fall av covid-19 förra veckan.

ANNONS
|

I slutet av mars nådde antalet coronafall i Kungsbacka sin pik i år. Därefter har fallen sakta minskat. Men i takt med skolstart och semesterns slut började coronafallen öka igen för ett par veckor sedan.

Nu visar dock Folkhälsomyndighetens nya siffror att trenden kan vara på väg att vända. Förra veckan bekräftades 25 nya fall av covid-19 i kommunen, det är att jämföra med 67 veckan innan.

LÄS MER: Kraftig dominans av ovaccinerade på iva i Halland

Smittskyddet: Ökningen inte oväntad

– Det är egentligen inte helt oväntat att det sker en ökning. Luftvägsinfektioner brukar öka i anslutning till skolstart, berättade Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland förra veckan.

ANNONS

Men jämfört med förra hösten är vi i ett helt annat läge, berättar hon.

– Nu har vi en vuxen befolkning som är vaccinerade, det ändrar förutsättningarna avsevärt. Det är svårt att förutspå hur hösten kommer se ut. Men att det blir en ökning under hösten förväntar vi oss, säger Maria Ryberg Mo.

Maria Ryberg Mo är smittskyddsläkare i Region Halland, hon berättar att vi är i ett helt annat läge den här hösten, jämfört med förra året.
Maria Ryberg Mo är smittskyddsläkare i Region Halland, hon berättar att vi är i ett helt annat läge den här hösten, jämfört med förra året. Bild: Roger Larsson

LÄS MER: Löständer värderades när Antikrundan kom till Tjolöholm

Vad talar för en fjärde våg?

– Det är väl att folk numera rör sig i samhället på ett mer normalt sätt. Man har öppnat upp samhället mer och därmed finns det fler kontaktytor per individ. Även årstiden talar för, man är inomhus mer.

I Region Halland minskade antalet nya coronafall med 30 stycken förra veckan, jämfört med veckan innan.

Fotnot: Enligt de första siffrorna var antalet nya bekräftade fall för vecka 34 totalt 25 stycken. Den siffran har korrigerats i efterhand av Folkhälsomyndigheten till 62.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS