Clara fick sitt bank-ID kapat – lurades på flera hundratusen kronor

Id-kapningar och nätbedrägerier har mer än fördubblats i Halland det senaste året. Clara Somler lurades att lämna ut sitt bank-ID. Bara några timmar senare var hennes konto länsat och bedragarna hade tagit lån på hundratusentals kronor i hennes namn.
– Klart man mår piss, säger hon.

ANNONS
|

För Clara började allt med att hon som många andra Kungsbackaungdomar sökte en lägenhet i Göteborg. Hon gick med i en av alla bostadssökargrupper som finns på Facebook och fick snart kontakt med en hyresvärd. Lägenheten hade allt, och låg i ett bra läge i centrala Göteborg. Men för att få komma på visning ville värden först göra en kreditupplysning på Clara.

– Hon sade att hon behövde mitt bank-ID för att göra kreditupplysningen. En kreditupplysning hör ju till och jag var verkligen intresserad av lägenheten. Och om jag inte gick med på det skulle hon gå vidare med andra sökande, berättar Clara.

ANNONS

Men snart upptäckte Clara att allt inte stod rätt till.

– Det var någon dag senare. Jag stod och skulle handla mat men hade plötsligt inga pengar på kontot, berättar hon.

Länsad på pengar

Hon upptäckte snart att alla hennes konton var tömda på pengar, något som P4 Halland var först med att rapportera. Dessutom hade bedragaren snabbt tagit lån på hundratusentals kronor i Claras namn, med hög ränta.

– Jag polisanmälde så snabbt jag kunde, spärrade alla konton, stoppade kreditupplysningar och satte spärrar mot att fler lån ska kunna tas ut i mitt namn, berättar Clara.

Vill varna andra

Nu pågår en polisutredning och Clara har fått lämna alla uppgifter och mejlkonversationer vidare. Men av bedragaren finns inga spår, förutom en mängd falska och anonyma mejluppgifter.

– Det värsta är kanske att jag kan bli betalningsskyldig för alla de här banklånen, med jättehög ränta. Just nu känns allt bara piss, säger Clara.

Nu vill hon varna andra för hur enkelt det är att kapa någons identitet via bank-ID.

– Jag var ganska desperat, det är ju nästan alla som letar efter en bostad. Jag tyckte det kändes konstigt och ifrågasatte, men hon sade att det behövdes om jag ville komma på visningen. Nu efteråt ser jag ju att allt detta lät lite för bra för att vara sant, säger Clara.

ANNONS

LÄS MER:Misstänkt bedragare lurade kvinna på 180 000 kronor

Snart har det gått tre veckor sedan id-kapningen. Fortfarande har Clara inga besked om hur utredningen går eller om hon kommer att bli betalningsskyldig för alla lånen.

– Min bank Nordea kunde agerat bättre, jag tycker att jag får inga besked. Det är konstigt att det finns en spärr att ta ut mer än 15 000 kronor ur bankomaten, men hundratusentals kronor kan flöda från mitt konto till utlandet på mindre än två dagar utan att banken reagerar. Just nu står allting still, men man blir ganska handlingsförlamad när man inte har några pengar, säger Clara Somler.

Ökande brottslighet

Men bedrägerier och id-kapningar ökar. Från maj 2020 till maj 2021 kapades 192 000 svenskars identitet, enligt en Sifo-undersökning av försäkringsbolaget Mysafety. I Halland har bedrägeribrotten fördubblats, från 180 anmälda brott 2020 till 384 under samma period i år.

LÄS MER:Äldre person lurad av telefonbedragare

Det visar statistik som polismyndigheten tagit fram till P4 Halland. Ofta handlar det om id-kapningar där bedragarna handlar eller tar upp lån i brottsoffrens namn.

Magnus Lindegren är chef för bedrägerisektionen på polisen i region Väst. Han bekräftar ökningen av id-kapningar och förklarar att polisens utredningar ofta handlar om att följa pengaflödet efter bedrägeriet.

– Där har vi ett bra samarbete med bankerna. Men den här brottsligheten går fort och som utredare blir vi ofta arkeologer, vi är tvåa och trea på bollen och ofta slutar det med att pengarna är försvunna, säger han.

ANNONS

Skydda ditt bank-ID

Finns det en misstänkt så handlar det inte sällan om en så kallad målvakt, som lejts av de ursprungliga gärningsmännen för att plocka ut pengarna.

– Det är en väldigt cynisk brottslighet, detta. Bedragarna utnyttjar den svagaste länken i kedjan, som alltid är människan.

LÄS MER:Varnar för bedragare: "Vi ringer inte upp och ber om kontouppgifter"

Magnus Lindegren tar gärna chansen att uppmana till största försiktighet med allting som rör bank-ID.

– Behandla ditt bank-ID som om det vore kontanter. Skulle du lämna ut tiotusen kronor i kontanter till någon du bara haft mejlkontakt med? Tänk efter varje gång någon vill komma åt ditt bank-ID, det är det bästa rådet jag kan ge, säger Magnus Lindegren.

Kungsbacka-Posten har varit i kontakt med Nordea, som dock inte vill kommentera det enskilda fallet. I mejl skriver banken att de gör individuella bedömningar i varje enskilt kundärende. ”Det måste vi eftersom alla fall ser olika ut, men som kund måste man tänka på att Bank-ID, bankdosa, koder och bankkort är personliga värdehandlingar som man inte ska lämna ut till någon annan.”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS