Glad man med blå tröja. Korvgrillning
Christoffer Månsson hoppas kunna främja gemenskap och hitta nya vänner genom herrdagis-gruppen. Första träffen blir antagligen korvgrillning. Bild: Arkivbild/Lasse Edwartz

Christoffer startar ”herrdagis” för att hitta nya vänner

37-åriga Christoffer Månsson i Fjärås kände att det behövdes en grupp för män där man kan träffa nya vänner. Han startade en Facebookgrupp för män i åldern 18-95 plus och fick direkt positiv respons.
– Det handlar om att umgås, få ett socialt sammanhang och minska ensamhet, säger Christoffer Månsson.

ANNONS
LocationFjärås|

Det var i lördags som Christoffer Månsson kom på idén att starta en Facebookgrupp, ”Herrdagis i Fjärås med omnejd 18-95+”, något som P4 Halland tidigare berättat. På tisdagen hade gruppen runt 30 medlemmar men det kommer in fler hela tiden.

– Det har varit jättebra respons och engagemang. Det är många kvinnor som hört av sig och sått ett frö hos männen att de borde träffa mer människor, säger han.

Christoffer Månsson tror att det finns en viss skillnad i hur män och kvinnor håller kontakten, speciellt när man blir äldre. Att det är vanligare att männen inte ringer och småsnackar med sina vänner.

ANNONS

– Jag tror män i större utsträckning inte söker det samtalet på samma sätt som man skulle behöva. Vi vet var vi har varandra men många önskar nog att de hade något att göra. Det behöver inte vara heldagsaktiviteter utan bara komma iväg några timmar.

LÄS MER:Stig hittar tillbaka till barndomen på äldreboendet

”Blivit betydligt större än jag förväntade mig”

Han tror att pandemin påverkat det sociala umgänget ytterligare, speciellt eftersom man ska undvika nya kontakter. Därför är de här träffarna ännu viktigare nu.

– Det ska ske med hänsyn till corona. Jag tänkte att vi ska ha korvgrillning vid Lygnern. Vi behöver inte prata hela tiden, vi kan stå och titta på vattnet. Det handlar om att främja gemenskap och att verka för ett ”nätverkande” på en rätt lagom nivå.

Ambitionen är att dra ihop något innan midsommar. Aktiviteterna är inte satta än, men Christoffer vill gynna det lokala och hitta saker att göra i närområdet, exempelvis paintball, boule eller kanske brygga egen öl. Just nu består gruppen av män mellan 25-40 år, men åldersspannet är från 18 år upp till 95 plus.

– Gränsen på 18 år är för att det inte ska vara någon gymnasiefest, det ska vara vuxna människor. Men vi tar gärna in lite äldre också. Alla som känner behov att träffa nya människor är välkomna.

ANNONS

LÄS MER:Här är laget där alla får ta plats

Män från hela Kungsbacka kommun är välkomna men även inåt landet, till exempel Sätila. Namnet ”herrdagis” valde Christoffer Månsson därför han ville att dra uppmärksamhet till gruppen. Direkt fick han en förfrågan om att spela fotboll på tisdagar med några killar.

– Det har blivit betydligt större än jag förväntade mig. Det känns roligt att det lilla fröet jag sådde redan gett effekt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS