Chocken över elräkningen: ”Skulle räddat barns liv”

När elräkningen damp ner hos Röda Korset på Inlag så blev kollegerna förtvivlade. 76 152 kronor kostade elen som förbrukades i december.
– Världen är så skev, jag har svårt att ta in det. Nu ska jag betala den här elräkningen istället för att ge barnen i Jemen mat, säger butikschef Anna-Leena Kuronen.

ANNONS
|

Röda Korsets second hand-butik huserar i ett gammalt bussgarage på Verkstadsgatan. Huset är inte byggt för att fungera som butik, men de stora ytorna behövs för mängden av begagnade prylar som passerar in och ut genom dörrarna.

– Vi har inte råd att flytta till något flådigt i Hede, då går pengarna till hyran istället, säger Anna-Leena.

Försöker hushålla med elen

Det går inte att arbeta utan värme under vinterhalvåret, och på somrarna behövs fläktar för att stå ut. En luftvärmepump värmer personalen vid inlämningen, där folk kommer för att skänka prylar till verksamheten. Men fönstren har tätats, och en värmeväxlare är inköpt.

ANNONS

– Jag har fleecejacka på mig istället för att ha varmt på kontoret, och vi stänger av värmen när vi har stängt. Vi släcker där vi kan, men det går inte att ha helt nedsläckt för då får vi inte sålt något. Vi kämpar för att spara, men det blir väldigt marginellt, säger Anna-Leena Kuronen.

Därför har elräkningen historiskt ofta hamnat runt 25 000 kronor i månaden, och kollegerna var beredda på att det skulle bli dyrare den här vintern. Men att beloppet skulle bli tre gånger högre än vanligt kom ändå som en chock.

Barnen i Jemen svälter

76 152 kostar energiförbrukningen för december. Röda Korset Kungsbacka kommer kunna betala, men det får konsekvenser.

– Jag tänkte direkt: ”nu blir det inga pengar till Jemen”, säger Anna-Leena.

Två dagar innan räkningen kom hade svenska Röda Korset skickat ut information om situationen i Jemen. Där pågår just nu en svältkatastrof som drabbar de yngsta allra hårdast.

– Svenska Röda Korset uppmanar oss att skicka jordnötssmör och vatten för att barnen ska överleva. Barnen är så kraftlösa att de har slutat gråta. Två dagar senare kom elräkningen. Världen är så skev, jag har svårt att ta in det. Nu ska jag betala den här elräkningen istället för att ge barnen i Jemen mat, säger Anna-Leena.

ANNONS

Hon är förtvivlad och berättar att de volontärer som arbetar för organisationen väljer att göra det det för att hjälpa människor i nöd.

– Vi är vana vid att ta i för att hjälpa andra, vi skulle räddat barns liv, men nu blir det att vi hjälper elbolagen.

Hoppas på förståelse

Hon valde att skriva om kostnaden på butikens Instagram, i ren frustration.

– När jag öppnat räkningen pratade jag med kollegerna, och då var det en gullig kund som hörde det, och rundade av uppåt och skänkte 50 kronor. Även om vi inte får hjälp så vill jag att folk förstår att vi har kostnader, även om vi får prylarna skänkta till oss. Vi betalar för hyra, sophämtning och så för elen då, säger Anna-Leena Kuronen.

Förra året ringde hon och försökte förhandla med elbolaget, utan resultat. Hon ska försöka göra det igen. Hon tycker att det borde finnas särskilda avtal för organisationer som arbetar för att hjälpa utsatta människor.

– Jag förstår att företagen också har omkostnader, och jag menar inte att de ska hjälpa alla. Men när människor dör, det är en helt annan dimension. Jag önskar att man kunde samarbeta med Röda Korset och andra organisationer som arbetar just med människor i nöd, säger Anna-Leena Kuronen.

ANNONS

LÄS MER:Så gick det till när Ringhals 4 torrkokade sönder

LÄS MER:Hemma hos second hand-fyndaren Linda: ”Bara säng och soffa är nya”

LÄS MER:Kristider är second hand-tider: ”Fler i butiken”

ANNONS