Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hansson, kommunalråd och etta på Centerns lista i Kungsbacka.  Bild: Mats H Ljungqvist
Fredrik Hansson, kommunalråd och etta på Centerns lista i Kungsbacka. Bild: Mats H Ljungqvist

Centern vill vara alliansens gröna röst

Fredrik Hansson är Centerns toppnamn i Kungsbacka, etta på listan och kommunalråd i stadshuset. Partiet har åtta mandat i fullmäktige, är tung spelare i allianssamarbetet och vill ta minst ett mandat till i årets valrörelse.
– Men det är upp till väljarna, vi sitter här för att förvalta deras förtroende, säger han.

Centern har en lång historia som ett av Kungsbackas maktpartier och har i decennier haft en av de fyra kommunalrådsposterna. Idag är Moderaterna Kungsbackas största spelare, men i stadshuset styr de i en klassisk allians, tillsammans med Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Och Centerpartiet trivs bra med att vara alliansens gröna röst, och ser gärna att allianssamarbetet fortsätter.

– Ja, vi trivs bra tillsammans och har ett bra samarbete. Men nu är det val och vi kan inte mer än att be om förnyat förtroende hos väljarna. Vi är ödmjuka inför detta.

Hur ser du på att M, KD, L och SD kan bli det nya regeringsunderlaget?

– Det är alltid skillnad på lokalpolitik och på det som sker på riksplanet. Vi har ett bra allianssamarbete i Kungsbacka och vi hoppas finna ett bra samarbete också efter valet. Men först ska väljarna säga sitt.

Nu pågår valrörelsen för fullt. Vilken är Centerns viktigaste fråga i Kungsbacka?

– Att vi blir en föreningskommun i toppklass. Vi har ett rikt föreningsliv och mängder av duktiga ideella krafter, spelare och ledare, barn, ungdomar och vuxna. Det är viktigt att de känner att vi som kommun stöttar dem. Det är därför vi driver att alla idrottshallar vi bygger ska ha fullmått. Det är ingen konfliktfråga, men att öka stödet till föreningslivet är vår viktigaste valfråga, säger Fredrik Hansson.

Men hallar till idrott- och föreningsliv är också en fråga som skapat friktion i alliansen. Centern är det parti som tydligast profilerat sig med att en kommande ny arenahall på Inlag ska byggas med ”extra allt” – det vill säga restauranger, kontorslokaler och konferensutrymmen. Prislappen, minst en halv miljard, har fått tunga M-namn att tveka och titta på en mer nedskalad variant.

Hansson tvekar inte.

– Handbollsklubben Aranäs är en av Sveriges största klubbar, de behöver arenan. Från Centerns sida vill vi bygga en arena så att den också kan fungera över dygnets alla timmar, kanske med arbetsplatser och andra utrymmen, så den blir en naturlig träffpunkt. Med en publikkapacitet på 2 500-3 000 platser kan den ta både idrott och andra kulturevenemang och bli ett jättebra alternativ till Scandinavium och Partille arena.

I Centerns lokala valmanifest vill ni jobba för ”en grön tillväxtkommun”, bland annat genom att sluta bygga på åkermark. Men det sker ju hela tiden, både Björkris och Må-området i Fjärås byggs ju på åkrar?

– Det där är en fråga som blivit allt mer aktuell, inte minst efter kriget i Ukraina, när vi förstått att vi måste bli mer självförsörjande på livsmedel. När det gäller Må-området så ska man komma ihåg att besluten togs för 10-15 år sedan, jag är inte säker på att det hänt idag. Nu har vi en ny översiktsplan, där vi säger att vi bygger där det är nära till kommunikationer och infrastruktur. I andra delar bevarar vi åkermark och skapar förutsättningar för gröna näringar. Vi behöver bli bättre på att bygga i skog, berg och höjdpartier.

En annan centerfråga är att luckra upp strandskyddet. Behövs det i en kommun som Kungsbacka?

– Vi stöttar så klart grundsyftet med strandskyddet, att säkra tillgång till kust och hav, men med dagens regler finns snedsitsar som måste rättas till. Det handlar inte om att bygga fler bostäder på stränderna.

Snedsitsar?

– Ett exempel är en familj ute i väster som har en gammal byggplan som tillåter fem fastigheter. Men de nya reglerna om 300 meter strandskydd slår ut deras byggrätt. Vi tycker att det är ett för stort ingrepp i deras äganderätt, och marken är redan ianspråktagen, som det heter. Det handlar inte om att de vill bygga bort orörd natur. Där borde reglerna vara mindre stelbenta.

Centern vill ha en Hallandspendel. Den har det pratats om i 20 år?

– Vi vill se en pendel med stationer i både Fjärås, Åsa och Frillesås och ända ner till Varberg. Det handlar om att fortsätta jobba för detta i region Halland, men det beror också på vilka pengar staten skjuter till. I nya nationella planen fanns tyvärr inga pengar till förbigångsspår i Lekarekulle, som är en förutsättning för Hallandspendeln. Visst byggde vi stationen i Åsa för kommunens pengar, men att bygga förbigångsspår – någonstans går gränsen för vad vi kan göra som kommun.

Hur har valrörelsen varit så här långt?

– Det känns att temperaturen ökar och det har varit jättekul att vara ute och träffa väljare och prata om vad de tycker, vad som behövs för att Kungsbacka ska bli bättre att bo i.

Vad säger de?

– Överlag är många nöjda, men vi får mycket åsikter om allt från vägar och busslinjer, till pendeltåg och bostäder. Då är det viktigt att vi som politiker lyssnar och kan svara.

Hur går det i valet?

– Vi fick åtta mandat i valet 2018 och låg väldigt nära att ta ett nionde. Målet i år är att öka med ett mandat, men det är bara att ödmjukt hoppas på att väljarna vill ge oss det förtroendet.

Fredrik Hansson, Centerpartiet

Namn: Fredrik Hansson

Ålder: 46

Bor: Vallda

Familj: Gift med Ia, två döttrar och hunden Pricken

Aktuell: Etta på Centerpartiets kommunlista, kommunalråd sedan 2014.

Intressen: Jakt, och att jobba i skogen på egna fastigheten i Vallda. ”Att få vara ute och köra motorsåg, gallra och röja under ett par timmar är den bästa avkopplingen jag vet”.

Mindre känt: I det civila jobbade Hansson som styrkeledare i Räddningstjänsten Storgöteborg.

LÄS OCKSÅ: Centern öppnar för en bandyhall: ”Bör byggas”

LÄS OCKSÅ: Lantbrukare varnar för byggen på åkermark: ”Vi kommer aldrig att sälja”

LÄS OCKSÅ: Arbetet med 66 nya bostäder i norra delen av kommunen igång: ”Viktigt område”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.