Brorsorna från Kullavik ligger bakom nya attraktionen på Liseberg

De två brorsorna, Melker och Tage Torstensson, från Kullavik är de som hittat på kaninattraktionen Underlandet, som i mitten av juni invigdes på Liseberg. Reaktionerna sedan invigningen i juni i år har varit många och glada.

ANNONS
|

Allt började med ett mejl som damp ner i mamma Saras inkorg år 2019. Liseberg utlyste en tävling där barn och unga kunde vara med och ge förslag på hur den nya attraktionen för Kaninlandet skulle se ut. Sedan blev det pandemi och parken fick hålla stängt. Men slutligen, två år efter det där mejlet, så kunde Melker och Tage Torstensson inviga den attraktion de själva varit med och klurat ut.

– Vi tänkte att eftersom kaninerna alltid är uppe i parken och hälsar på oss så vore det spännande att hälsa på dem under jorden, och se vad de gör när det inte är i parken, säger Tage, 8 år.

ANNONS

LÄS MER:Ulrik Munther spelade på hemmaplan - berättar om uppväxten i Kullavik

Första förslaget var tunnlar att krypa genom

Melker, 10 år, förklarar vidare att de då kom på att man skulle kunna bygga tunnlar som man som besökare skulle kunna åka eller gå genom. Han hade krupit i tunnlar på Borås Djurpark och därifrån fått idén. Brorsornas förslag om tunnlar blev lite trixigt att genomföra och därför blev det en hiss ner till kaninernas underland och sedan en vagn som gick på räls.

– Först trodde vi att vi skulle få designa hela parken, men sen när vi fick reda på att det bara var Kaninlandet så fick vi tänka om lite och anpassa så det blev mer för barn, säger Melker.

Samma sommar så skulle lillebror Helge säga hejdå till nappen och Melker, som själv hade lämnat alla sina nappar till kaninerna på Liseberg när han var liten, tyckte det var konstigt att man aldrig fick reda på var napparna tog vägen. Så då började grabbarna fundera på en barnkammare till kaninungarna. Den idén fick man inte se i Underlandet dock.

LÄS MER:Familjens kanin skrämdes ihjäl av en hund

Prototyp av en äppellåda

Under processen hade killarna kontakt med Liseberg som kom med input och förslag på förbättringar av killarnas prototyp. En sak som verkligen blev av och som fick stor plats i attraktionen, var toaletten. I deras modell som är gjord i en gammal äppellåda kan man se hur de byggt upp en prototyp över hela attraktionen. I ett av lådans hörn finns en toalett, där man får se när kaninerna går på toa. Detta tyckte Liseberg om, och byggde därför vidare på deras prototyp.

ANNONS

– Man fick se en kanin sitta på toa och man fick till och med en prutt på sig när man åker genom Underlandet, säger lillebror Helge, 5 år.

LÄS MER:Bästa förskolan ligger i Kullavik – full pott för Lilla Bärbacken

Vinsten bestod av ett diplom som brorsorna fick hem på mejlen, samt ett kalas på Liseberg för 30 kompisar. De fick vara fyra timmar på Liseberg, äta lunch, tårtbuffé och såklart provåka attraktionen. Och när det blev dags för invigning var det de som fick klippa bandet.

– Det var jättesvårt, bandet var ganska tjockt men vi fick med oss det hem sen, säger Tage.

Efter att de klippt bandet och medverkat på invigningen fick grabbarna en heldag på Liseberg.

– Första dagen var det trettio minuters kö till Underlandet, säger Tage.

Hur känns det att attraktionen är så populär?

– Det känns jättebra och kul, säger Melker.

Melker känner sig väldigt nöjd med hur resultatet blev. Han hade sett fram emot att se hur slutresultatet blev och när han äntligen fick åka attraktionen kände han sig mer än nöjd.

– Den blev jättebra och mycket större än vad jag trodde!

Killarna förklarar att turen börjar i Kaninernas hus där man fick gå runt bland broccoli och morötter. Sedan tar man en hiss ner till Underlandet där det fanns en karta och information om var man befann sig. Därefter fick man gå genom något som liknande en gruva till vagnarna, där man fick sätta sig och sedan åka i resten av turen.

ANNONS

Drömmer om att jobba som forskare eller djurskötare

När Tage och Melker tänker på framtiden och vad de skulle vilja göra när de blir vuxna är båda inne på något inom naturvetenskap. Forskare eller djurskötare är några exempel på yrken som Tage och Melker drömmer om. Utöver att uppfinna och hitta på saker tycker de nämligen om att fågelskåda och har ett stort intresse för natur, hav och växter.

Vad kan ni ge för tips till andra barn som kanske vill tävla i något liknande?

– Att tänka på att allt hänger ihop, tänka sig in hur en kanin lever och bygga därefter, säger Melker.

– Att tro på sig själv och våga försöka. Man kan inte tänka ”om Melker och Tage hade varit med så hade jag inte vunnit”. Istället för att tänka att man aldrig kommer vinna så ska man tänka att man försöker vinna, säger Tage.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS