Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bror Tolver Larsson har upplevt mycket under sina 107 år

Nyligen firade Kungsbackas äldsta man, Bror Tolver Larsson, 107 år på jorden. Nu berättar han, tillsammans med sin son, om en fattig barndom, tiden i andra världskriget, giftermål och nyckeln till ett långt liv.

På Ekhagas äldreboende i Onsala bor Bror Tolver Larsson, 107 år, sedan sju år tillbaka. Under måndagsförmiddagen besökte sonen Bo Larsson honom och tog med sig en liten korg med kaffe i en färgglad termos, två stora kakor och dukade upp på det lilla bordet inne i rummet.

LÄS MER: Här är några av Kungsbacka-Postens bästa reportage från 2021

Bror reste sig upp från fåtöljen och satte sig på en av stolarna – han visste att det var dags för det hederliga fikat. När någon kommer på besök förväntar han sig en tillspetsad kopp kaffe, det är hans enda krav.

– Hur mycket fyllde jag nu i förra veckan, frågar Bror Tolver Larsson sin son Bo Ingmar Larsson.

– 107 år fyllde du pappa, säger Bo.

– Det var inte dåligt, säger Bror.

– Det finns en dam som heter Dagny Carlsson och hon är nog 109 år. Men det ska vi väl slå, frågar Bo.

– Ja, vi är ju på väg dit, säger Bror bestämt.

Kollar man djupt in i Brors ögon kan man se envisheten som lyser igenom, men också en del sorg och glädje. Det gömmer sig nog mycket efter så många år.

Bror Tolver Larsson
Bror läser dagligen tidningen för att hålla sig uppdaterad. Under senare år har förstoringsglaset åkt fram, men ibland envisas han med att läsa utan den. Bild: Sanna Puoskari

Andra världskriget: ”Vi var oroliga”

Bror Tolver Larsson föddes i Draget strax utanför Gottskär den 25 juli 1914. Han var den yngsta och tolfte barnet i familjen, därav blev hans mellannamn just Tolver.

– Tolv ungar på 21 år, det var krut i den gumman, säger Bror.

Bror är inte bara uppvuxen i en stor familj, utan en jättefattig sådan också. Hans mamma var politiskt aktiv och var en riktig arbetarförkämpe, medan pappan inte var lika närvarande och ägnade mycket tid åt att spela dragspel.

– När jag växte upp var det förbjudet med rotfrukter och för oss var det nästan en skräck eftersom det var det enda som fanns att äta när pappa växte upp, säger Bo.

– Under höst och vintern fick man leva på fisket. Men det var vissa dagar som man fick gå runt hungrig utan mat i magen, säger Bror.

LÄS MER: Löftadalens IF hedrar mångåriga fotbollseldsjälen Axel ”Acke” Bohlin

År 1939 bröt det andra världskriget ut och hela Europa var återigen i krig och allmän värnplikt återinfördes i Sverige.

– Jag blev inkallad i två och ett halvt år ungefär. Jag var i Karlskrona och Göteborg, men mestadels ute på Björkö i skärgården. Vi var oroliga över att tyskarna skulle komma, det kändes så nära, säger Bror.

Bror Tolver Larsson och hustrun.
År 1950 träffade Bror sin sista kärlek Ingrid. De gifte sig och skaffade två barn tillsammans: ”Hon gick bort alldeles för tidigt”. Bild: Sanna Puoskari

Hustru, barn och bostad kom alltid först

Efter den sexåriga krigstiden var det svårt att få jobb, men till slut blev han betongarbetare och arbetade som det under hela hans resterande yrkesverksamma liv.

Bror har varit gift två gånger i sitt liv, varav första gången var med en kvinna som dog under förlossningen. Andra gången var med Ingrid, som han träffade 1950. Hon blev mamma till hans två barn, Marianne och Bo.

– Jag träffade henne i Vallda, men hon hade många bröder som hade koll på henne. En av bröderna sa ”du får passa dig” till mig. Men det har gått vägen, säger Bror.

LÄS MER: Uno Svenningsson charmade publiken på Tjolöholm: ”Det är grymt fint i Kungsbacka”

Hustru, barn och bostad kom alltid i första hand. Han ville på något sätt få en revansch från sin egen uppväxt och gav barnen mat, kläder och var alltid närvarande.

– Det var det bästa, att få åka i väg och handla med pappa, vi fick allt det vi ville ha. Båda två har varit helt fantastiska och jag kan fortfarande minnas när de promenerade hand i hand ute på gården, säger Bo.

En problemlösare och kämpe

Tjugo år efter att Bror och Ingrid träffades, köpte de ett hus ute på hennes släktgård och levde ett lyckligt liv. Men efter att hon fyllt 83 år somnade hon in och Bror stannade kvar i huset tills han fyllde 100 år.

– Hon dog alldeles för tidigt, säger Bror.

Men Bror har alltid fortsatt att kämpa, trots världskrig, fattigdom, förluster och coronaviruset som han själv drabbades av.

– En nyckel till ett långt och lyckligt liv tror jag är att aldrig ge upp. De har frågat honom här på äldreboendet om han skulle vilja ha en livsuppehållande åtgärd om han skulle bli sjuk. Många säger vanligtvis nej, men pappa tittade på dem och sa bara ”självklart”, säger Bo.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.