Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Branden i Lindome troligtvis inte anlagd – ändrar rubriceringen

Storbranden i Lindome ser inte ut att ha varit anlagd, meddelar polisens förundersökningsledare Mats Rilemark på fredagsmorgonen.
Brottsrubriceringen har ändrats från grov mordbrand till allmänfarlig vårdslöshet.
– Vi arbetar mer utifrån att det kan vara en olycka som förorsakat branden, säger han.

Under de senaste dagarna har polisen arbetat intensivt med utredningsarbetet kring den storbrand som bröt ut i ett flerfamiljshus på Tåbrovägen i Lindome natten till lördag.

Upp till ett 40-tal boende fick evakueras och än i dag har alla inte kunnat återgå till sina hem. Många drabbade har vittnat om den stora förödelse som branden lämnat efter sig. Sedan polisen avslutade sin tekniska undersökning tidigare i veckan har många ställt sig frågan om vad som kan ha orsakat branden.

LÄS MER: Storbrand i flerfamiljshus i Lindome – fyra till sjukhus

Inledningsvis rubricerades händelsen som grov mordbrand, något som polisen menar är utgångsläget när det handlar om så stora bränder där många drabbas. Tidigare i veckan kunde polisen meddela att de skapat sig en liten klarare bild av händelseförloppet men att de fortfarande arbetade med flera olika infallsvinklar på vad som kunde ha hänt.

"Vi vill trygga de som bor i området”

På fredagsförmiddagen stod det däremot klart att förundersökningsledare Mats Rilemark valt att ändra brottsrubriceringen till allmänfarlig vårdslöshet.

– Det är viktigt att gå ut med rätt information så man inte tror att det fortfarande utgör ett hot, att det skulle gå runt en mordbrännare. Nu vill vi trygga de som bor i området genom att gå ut med det här, säger Mats Rilemark.

Han menar att han själv tagit del av den stora oro som råder bland de i närområdet som berörts av branden, något som han ser som en naturlig mänsklig reaktion på en allvarlig händelse. Nu går polisen ut med mer information i syfte att lugna de som bor i området.

LÄS MER: Eva väckte grannarna – i chock efter nattens storbrand

– Det här är en stor spektakulär händelse som sker i deras omedelbara närhet. Där uppstår oro och det dyker också upp frågor om det här skulle kunna hända igen, om jag skulle kunna bli drabbad. Så nu går vi ut med mer information, säger Mats Rilemark.

”Olycka kan ha förorsakat branden”

Genom att ändra brottsrubriceringen går han också ut med att branden troligtvis har en annan orsak än att någon avsiktligt tänt på.

– Det innebär att branden troligtvis har orsakas av att man har hanterat eld eller liknande på ett ovarsamt sätt. Nu arbetar vi mer utifrån att det kan vara en olycka som kan ha förorsakat branden. I dagsläget finns inget som tyder på att den skulle vara anlagd, säger han.

Utredningen är däremot långt ifrån avslutad. Flertalet förhör ska hållas med de inblandade, dels de som själva drabbats av branden men dels också vittnen. För att få en struktur i det arbetet har polisen börjat med att kontakta de som befann sig lite längre från värsta brandhärden.

– Vi jobbar strategiskt och söker rätt på folk i turordning. Det måste vara lite logistik i det, säger Mats Rilemark.

Ytterligare uppgifter kring själva brottsutredningen kan däremot Mats Rilemark inte ge. Det som återstår är att ta reda på exakt hur och var branden startade.

– Jag vill inte föregripa utredningen med uppgifter som sedan inte visar sig stämma. Det viktiga nu är att gå ut med den här informationen så att de som bor i området inte ska behöva känna den här stora oron, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.