Brand i centrala Kungsbacka

En brand utbröt i en byggnad på Norra Torggatan i centrala Kungsbacka under fredagskvällen. En kvinna hjälpte till att utrymma en intilliggande restaurang och i samband med detta ska hon ha blivit skadad. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.
– Byggnaden måste svalna innan vi kan undersöka vad som har hänt på platsen, säger förundersökningsledaren Jens Christensen.

ANNONS

Larmet kom in till räddningstjänsten klockan 17.29. Enligt räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör fanns totalt nio enheter på plats i centrala Kungsbacka.

Vid 18-tiden var branden släckt, men räddningstjänsten var fortfarande på plats för att jobba med eftersläckningsarbete.

– Det är speciellt när det brinner i en trästad, då laddar vi på ordentligt med insatser för att stoppa branden i ett tidigt skede. Så Kungsbackas hel- och halvtidskår är här, och även räddningstjänst från Lindome och Göteborg, sade räddningsledare Stefan Karlsson runt 18.20.

Enligt räddningstjänsten rörde det sig om en mindre byggnad som ligger i anslutning till en parkering vid Kungsbacka torg.

– Det är ett öde hus som inte används, så att det börjar brinna där är inte helt naturligt. Men det är naturligtvis polisens sak att undersöka, säger Stefan Karlsson, räddningsledare.

Kvinna förd till sjukhus – gjorde en hjälteinsats

Två ambulanser skickades också till platsen. En person behövde föras till sjukhus, medan den andra ambulansen lämnade utan patient.

Personen, en kvinna i 20-årsåldern, fördes till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De uppger att hon hade blivit lindrigt skadad.

Enligt polisen ska kvinnan ha arbetat på en närliggande restaurang och gjort en hjälteinsats i samband med ingripandet.

– Röken från branden ska ha kommit mot gästerna på restaurangen och då har hon, mycket rådigt, lyckats tömma restaurangen på folk. Men i det här arbetet så har hon själv fått rök i sig, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Räddningstjänsten sökte med drönare

De intilliggande restaurangerna hade utrymts strax efter 18.00. Räddningstjänsten undersökte byggnaden ovanifrån med drönare och lyftkran.

– Man söker med IR-kamera efter värmekällor. Men det finns ingen spridning, det är ett rum det har brunnit i, och det har inte spridit sig till vinden eller så, säger Stefan Karlsson.

Klockan 19.20 var endast ett fåtal brandmän kvar för att bevaka byggnaden och kontrollera att platsen var säker. Men cirka 10 minuter senare lämnade de platsen.

Polis utreder mordbrand

Polisen var på plats och bistod räddningstjänsten. De fick även uppgifter om att branden kan ha varit anlagd.

– Det finns initiala tecken på att den kan vara anlagd, säger Pernilla Henry, vakthavande befäl hos polisen vid 18.20.

Senare under kvällen inledde polisen en förundersökning om mordbrand.

– Platsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökningar. Vi har patruller kvar för att se till att ingen kan sabotera utredningen, säger Hans-Jörgen Ostler.

Efterlyser vittnen

Polisen kan vid klockan 20.00 inte ge några exakta uppgifter på när den tekniska undersökningen kommer genomföras.

– Den tekniska undersökningen kommer vi genomföra så snart vi kan, men det styrs helt av vilka övriga ärenden våra tekniker behöver utreda, säger Hans-Jörgen Ostler.

Polisen efterlyser nu vittnen som eventuellt kan ha sett något på platsen i samband med händelsen.

På lördagen meddelade polisen att man inte än har genomfört den tekniska undersökningen.

– Byggnaden måste svalna innan vi kan göra den. Det är fortsatt avspärrat på platsen och man får inte beträda den. Då finns det risk att spår förstörs eller försvinner, säger Jens Christensen, förundersökningsledare vid krimjouren i Halland.

I nuläget är det oklart om någon misstänks.

LÄS MER:Torget i Kungsbacka görs om efter bara tio år – träd och bänkar ett problem: ”Trevlig mötesplats”

LÄS MER:Eldning i naturreservat – rök kommer synas över E6

LÄS MER:Larm om brand i villa

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS