Bovieran i Åsa bredvid nya skolan – kan bli en till i Kungsbacka

Nästa skola i Åsa har fått sin placering. Alldeles bredvid ska Bovieran med plats för 54 lägenheter ligga. Pensionärer och barn sida vid sida. Nu planeras för ytterligare en Boviera i Kungsbacka.

ANNONS

Kungsbacka kommun har pekat ut tre orter, eller platser, som prioriterade när det gäller utveckling: Kungsbacka stad, Anneberg och Åsa.

– Det är där vi ser att det finns väldigt bra pendlingsmöjligheter. Därför lägger vi vårt fokus där, säger Fredrik Hansson, kommunalråd.

Trängs på två skolor

För Åsas del innebär det en tredje skola eftersom eleverna trängs på Åsaskolan och gårdsskolan.

LÄS MER:Pensionärerna älskade cykelprojektet – nu saknar de volontärerna

– Det finns pengar i budget för en ny skola med 500-600 elever. Den ska stå klar 2026, säger Fredrik Hansson.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit beslutet att förhandla med markägaren om att få köpa det som ska bli skoltomten. Den kommer att ligga norr om Kläppavägen, väldigt nära Åsa gårdsskola.

– Vi hoppas få till en säker gångöverfart mellan den nya skolan och gårdsskolan för att på något sätt binda ihop dessa. Vilka åldrar som den nya skolan ska omfatta är oklart, men det behövs ju till alla årskurser, säger Fredrik Hansson.

Helt täckt av glas

Bredvid den nya skolan, vid rondellen i Åsa, ska Bovieran ligga. Det är ett boende för 55+. Totalt kommer det att bli 54 lägenheter. Innergården är helt täckt av glas och det ska, enligt försäljaren, föra tankarna till franska Rivieran.

Boendet har hittills fått flyttas en gång. Nu ska det ligga bredvid rondellen och kloss an den nya skolan.

LÄS MER:143 kvadratmeter stort hus i Kungsbacka sålt till ny ägare

– Den lyftes ur från senaste mötet och kommer att komma upp på nästa möte för KSAU. Vi var inte riktigt klara för beslut. Vi är positiva till Bovieran och SPF, pensionärsföreningen, ligger på oss. Vi vill gärna komma till skott med detta. Jag tror det kommer upp om ett par veckor, säger Fredrik Hansson.

Hoppfulla på pensionärsföreningen

Mats Nyberg på SPF Åsa är hoppfull, men samtidigt förvånad över att det inte blev något beslut.

– Jag tycker det ser bättre ut nu än tidigare. Det har varit ett stort intresse bland medlemmarna, men många tror nog inte att det blir av. Nu ser det bättre ut igen. Vi ska lyckas med det här, säger Mats Nyberg.

Han anser både att placeringen bredvid skolan och läget är bättre än det tidigare.

En snygg entré för Åsa

– Då fick vi stirra in i en bergsvägg. Nu kommer vi att få fri sikt åt flera håll. Dessutom blir det en snygg entré när man kommer till Åsa norrifrån.

Hur ser du på att skolan blir närmsta granne?

– Det blir nog lite liv, samtidigt kan det bli roligt. Jag tror inte det blir några problem, säger Mats Nyberg.

Erik Lavehall, regionansvarig för Bovieran på fastighetsbolaget Balder, säger att det beror på kommunen hur lång tid det tar innan de kan börja bygga i Åsa.

– Det här är ju en känd produkt. Om det blir så att vi kan börja detaljplanearbetet till hösten, så skulle vi kunna ha en byggstart hösten 2023. Produktionen på Bovieran är 20 månader, säger Erik Lavehall.

Kan bli aktuellt i Tölö

Han säger att intresset i Åsa är stort och att det ökar rent generellt i landet. Lavehall tror det beror på en växande åldersgrupp och att den sociala gemenskapen i innergården betyder mycket.

LÄS MER:Här är fyra pärlor i Kungsbacka – till salu just nu

Det kan dessutom bli aktuellt med ytterligare en Boviera i Kungsbacka kommun. Kungsbacka-Posten kan avslöja att Balder vill bygga en i Tölö.

– Om förutsättningarna finns, så skulle det kunna bli en där. Vi har ansökt om att få bygga i Tölö, säger Erik Lavehall.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS