Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Bostadspriserna sjunker – köparens marknad

Det är en nedåtgående trend på bostadsmarknaden i kommunen. Under de tre senaste månaderna har priserna för villor och bostadsrätter sjunkit med flera procent.
– Man kan absolut säga att det är köparens marknad, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS

I Kungsbacka har bostadspriserna under de senaste tre månaderna gått ner med 1,9 procent för bostadsrätter och villor. Ser man till hela landet sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent och villapriserna med 1 procent bara i juli. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

Ser man över de senaste tolv månaderna har bostadspriserna ökat lokalt. Priserna för bostadsrätter har gått upp med 5,2 procent och villor har gått upp med 1,9 procent. Något som enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, betyder att den sänkning vi sett under de senaste månaderna inte blir lika häpnadsväckande.

– Att det sker en stor sänkning av bostadspriserna nu är på grund av att de steg till rekordhöga nivåer under början av 2020, när pandemin bröt ut. Nu börjar det mattas ut och det är därför vi ser en nedåtgående priskurva. Priserna är fortfarande högre nu än vad de var innan pandemin, förklarar han.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Bild: Pressbild

Köparens marknad

Det är fler annonser ute och det sker färre försäljningar på bostadsmarknaden. Per-Arne Sandegren menar att det kan betyda att det är köparens marknad.

– Just nu kan man absolut säga att det är köparens marknad. Säljare vill ha mer för sina objekt än vad köparna är villiga att betala, vilket gör att det säljs färre bostäder. I sin tur leder det till att valmöjligheterna för köparna blir fler och priserna går ner, berättar han.

Tomas Johansson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Kungsbacka.
Tomas Johansson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Kungsbacka. Bild: Pressbild

Bra slutpriser i kommunen

Trots att priskurvan pekar nedåt i Kungsbacka så är bostadsmarknaden i kommunen relativt stabil, menar Tomas Johansson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Kungsbacka.

– Vi har sett en försiktigare marknad i kommunen men samtidigt så är det bra slutpriser och de flesta objekten blir sålda, säger han.

Hur ska man tänka om man går in i en bostadsaffär nu?

– Först och främst ska man alltid försöka tänka långsiktigt. Fråga dig själv hur länge du kommer bo i bostaden. Historiskt sett har marknaden alltid jämnat ut sig med tiden. Det gäller att ha tålamod och inte stressa sig in en försäljning eller ett köp, avslutar Tomas Johansson.

LÄS MER:Hus på 140 kvadratmeter från 1972 sålt i Onsala – priset: 6 800 000 kronor

LÄS MER:230 kvadratmeter stor villa i Fjärås såld till ny ägare

LÄS MER:Hus på 70 kvadratmeter från 1973 sålt i Frillesås – priset: 4 800 000 kronor

ANNONS