Foto: Franz Feldmanis, Boverket/Arkivbild
Foto: Franz Feldmanis, Boverket/Arkivbild Bild: desken1

Bostadsbrist: problemet beräknas inte vara löst om fem år

Det är brist på bostäder för personer med funktionsnedsättning i Kungbacka. Det visar Boverkets årliga bomarknadsenkät. Kommunen tror sig inte ha löst problemet om fem år.

ANNONS
|

Endast tre kommuner i Sverige anser att de har ett överskott på bostäder för personer med funktionsnedsättning. Det visar en undersökning av Boverket, där kommunerna själva fått svara på frågor om tillgången på särskilt boende för gruppen.

Kungsbacka har svarat att de har ett underskott på bostäder för funktionsnedsatta. Ytterligare 160 av landets 290 kommuner ger samma svar, 112 säger sig ha en balans och 13 stycken har inte svarat. Kommunerna har även siat om framtiden och svarat på frågor om de tror att behovet är täckt om två eller fem år. Kungsbacka tror sig inte ha löst problemet om varken två eller fem år.

ANNONS

Det är märkligt att kommunerna inte har större framförhållning, tycker Elaine Johansson, ordförande för intresseorganisationerna Funktionsrätt och Fub i Västra Götaland.

– I lagen om stöd och service (LSS) står klart och tydligt vilka som omfattas av lagen. De här personerna har varit i förskoleåldern, gått i särskola och sedan på daglig verksamhet. Och de flyttar sällan över kommungränserna, så det borde inte vara så svårt att ha den här bilden klar för sig. Ibland verkar det som att man inte bryr sig, säger hon.

Funktionsrätt i Västra Götaland är en paraplyorganisation bestående av 57 olika funktionshinderförbund med totalt runt 57 000 medlemmar. Fub (För Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna) består av 30 lokalföreningar med sammanlagt 5000 medlemmar. Bostäder är en stor fråga för organisationerna. Elaine Johansson ser problemet i två aspekter.

– Dels bristen på fysiska bostäder, att kommunen inte har tillräckligt och att det blir väntetid. Det andra hänger ihop med både FN-konventionen och svensk lagstiftning: denna grupp har ingen möjlighet att välja var de ska bo, eller med vilka och vem som ska hjälpa dem, något vi andra har. Det kallar jag för diskriminering, säger hon.

Karin Martinsson, förvaltningschef på individ- och familjeomsorgen i Kungsbacka kommun, bekräftar att det är bostadsbrist för personer med funktionsnedsättning.

ANNONS

– Vi har brist både på LSS-bostäder och servicebostäder. Många personer som fått bostäder beviljade har väntat länge. Då försöker vi sätta in andra insatser i väntan eller köpa platser i annan kommun, men det är väldigt kostsamt, säger hon.

Karin Martinsson instämmer i bilden av att problemet inte kommer att vara löst om fem år.

– Vi ser ett ökat inflöde av ansökningar om LSS-boende. Vi ser också att vi har fler LSS-beslut gällande unga än resten av landet. Alla av dem kommer ju inte behöva boende senare i livet, men några. Vi vet inte varför det är så.

Ordförande för Funktionsrätt och Fub är kritiskt till att kommunerna inte har bättre framförhållning. Vad säger du om det?

– Jag förstår den synpunkten. Men tyvärr är det inte bara funktionsnedsatta vi har bostadsbrist för, utan även andra grupper. Jag vet inte hur man gjorde prognoserna för 10-15 år sedan.

En ljusning är att två nya LSS-boenden, med totalt 24 platser, ska öppnas i Kungsbacka i höst.

– På individ- och familjeomsorgen gör vi en prognos för det behov vi ser. Den lämnas sedan vidare till den förvaltning som planerar. De här bostäderna ska ligga i samhället. Det byggs väldigt mycket i kommunen generellt, men nu har vi fått pausa för att infrastrukturen hinner inte med, tyvärr, säger Karin Martinsson.

ANNONS

Tove Gontran

redaktion@kungsbackaposten.se

Bostäder för personer med funktionsnedsättning

Bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning är boende enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), eller boende enligt 5 kap. 7 § socialtjänstlagen (2001:453) (SoL).

Enkäten skiljer på olika former av boende enligt lagen och stöd och service (LSS). De flesta kommuner uppger att de saknar gruppbostäder, som kan erbjudas personer med stort behov av tillsyn och omvårdnad. Denna boendeform är bemannad dygnet runt. Det är vanligare med balans gällande servicebostäder, en form som erbjuder gemensam service och fast personal samt anpassade lägenheter. Den tredje typen, särskilt anpassad bostad (utan personal) finns inte i alla kommuner, men där det finns svarar de flesta kommuner att beståndet är i balans.

Kommunerna har även fått svara på frågor om planerade bostäder för personer med funktionsnedsättning. I riket: totalt 95 kommuner kommer att påbörja knappt 1600 bostäder under 2019-2020. I Storgöteborg, dit Kungsbacka räknas, är siffran 300. Området är, vid sidan av mindre kommer, den region som beräknas bygga flesta bostäder för grupper per 1000 invånare de närmsta åren.

Källa: Boverket

ANNONS