Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bo får åka 24 mil för sin vaccinspruta – göteborgare tar tider

Bo Gudmundsson har några hundra meter till sin vårdcentral. Men nu tvingas han åka till Halmstad, 24 mil, för att få sin vaccinspruta.
– Det fanns inte en ledig tid i Kungsbacka. Jag förmodar att det har att göra med att folk från Göteborg vaccineras här, säger han.

Halland har legat bra till vad gäller vaccintider. Men när Bo Gudmundsson från Kungsbacka skulle boka, fanns inga kvar.

– Jag är årgång 1957 och skulle boka häromdagen med start 06.30. Redan en minut innan satt jag redo vid datorn eftersom jag triggades av regionens utskick. Men när jag sedan kom in, fanns bara en vårdcentral i Kungsbacka, den i Fjärås och där fanns inga tider, säger Bo Gudmundsson.

Vaccinerar sig på Valborg

Han letade sig allt längre ner i länet och hamnade till slut i residensstaden, Halmstad. Där fanns tider på 12-13 kliniker. Bo Gudmundsson bokade till sist en tid på Capio-kliniken i Halmstad på Valborgsmässoafton, den 30 april.

LÄS MER: Personer från Västra Götaland köar för att få vaccintid i Halland

Gudmundsson bor på Varlaplatån och har bara några hundra meter till Stenblommans vårdcentral där han är listad.

– Trots allt är jag Hallandsbo och får ju rätta mig efter det. Men det blir ju problematiskt när folk från Göteborg bokar sig här. Det driver bara problembilden vidare. Nu måste jag ta bilen 24 mil fram och tillbaka, med allt vad det innebär. Om man nu får tilldelat doser efter befolkning, så blir det ju helt galet om folk som bor i Göteborg vaccinerar sig här, säger Bo Gumundsson.

LÄS MER: Hundratals från VGR vaccinerade mot covid-19 i Halland

Region Hallands kommunikationschef Johanna Wiechel-Steier är medveten om problemet. Ju längre norrut man kommer i länet, desto fler är göteborgarna på vaccinmottagningarna. I Särö verkar det vara allra vanligast, där man tidigare i veckan rapporterade om att så många som 60 procent av de som vaccinerade sig var skrivna i Västra Götalandsregionen.

25 procent utifrån

– I norr är det tydligast, men sett över hela Kungsbacka kommun har det handlat om ungefär 25 procent utomstående som vaccinerat sig den senaste veckan, säger Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER: Gott om vaccin – nu höjer Halland takten

Hon ser dock inte någon ökning av Göteborgsbokningar just nu, utan meddelar, utan att kunna uppge exakta siffror, att fenomenet nådde sin höjdpunkt mellan 6 och 9 april. Därefter har det legat runt 25 procent. Hon säger att det är ett bekymmer.

– Alla ska ju vaccinera sig, och det är glädjande att vi lyckats så bra i Halland att vi kan hjälpa till. Men varje dos som går till en annan region tas ifrån en av våra invånare. Risken är att vi halkar efter. Det krävs en kompensation.

Johanna Wiechel-Steier säger att det finns en undanträngningseffekt som måste kompenseras. Bild: Annika Karlbom
Johanna Wiechel-Steier säger att det finns en undanträngningseffekt som måste kompenseras. Bild: Annika Karlbom

I Halland bor 336 557 personer, vilket är att jämföra med grannregionen i norr, där hela 1 734 564 personer är skrivna. Eftersom potten baseras på antalet invånare riskerar det snabbt bli en skev fördelning om en betydande del av storstadsregionens befolkning söker sig till glesbygden.

LÄS MER: Christian saknar sitt jobb – får inte komma tillbaka förrän hösten

Svårt att planera

– Vi är små. Med Västra Götalandsregionens mått mätt handlar det om få individer som söker sig utanför regionen, men för oss är det många. Det blir svårare för oss att planera när vi inte vet hur många personer vi ska vaccinera, säger Johanna Wiechel-Steier.

Regionen och vårdcentralerna har egentligen ingen makt att stoppa utvecklingen. Enligt Hälso- och sjukvårdslagen har man inte rätt att neka någon att boka utifrån var patienten är skriven, men Johanna Wiechel-Steier hänvisar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vaccineras där man bor

– De säger att tanken är att man vaccinerar sig i sitt eget län, eller där man är stadigvarande. Det är ett råd baserat på att man ska få sin andra dos på samma ställe som den första, vi trycker på det, säger hon.

Bo Gudmundsson har också kritik mot själva sajten. Han arbetar digitalt inom näringslivet och har en vän som är teknisk chef på ett mycket stort företag. Båda upplever bokningssajten som rörig.

– Helt värdelös rent ut sagt. Jag är tekniskt kunnig och min vän också. När inte vi kan, så kan jag förstå om folk ger upp och ringer istället. Jag föreställde mig att det skulle vara enkelt att komma in och boka sig.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.