Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Blomsterprakt skapar förvirring på Kyrkogatan

Kyrkogatan är numera pyntad med blomkrukor och rabatter. Detta är inte bara för ögats skull. Målet är att minska trafiken och sänka hastigheten. Men tilltaget har redan väckt reaktioner.
– De har varit försumliga, säger en upprörd trafikant som repat sin bil.

När Lars svängde höger in på Kyrkogatan, förra måndagen, noterade han blomkrukan mitt i vägen, och han höll till höger. Vid nästa samling krukor tolkade han det som att genomfart var möjlig på båda sidor.

– Eftersom jag skulle till höger, mot Apoteket, så höll jag höger. Men då repade jag min bil, berättar han.

Charlotta Ljungkull, enhetschef Planering Trafik & Park på förvaltningen för Teknik, säger hon inte kan uttala sig om fallet, men rekommenderar honom att kontakta sitt försäkringsbolag. Hon förklarar syftet med dekorationerna mitt på vägen.

– Vi gör ett försök med en sommargångfartsgata, för att prioritera gående under en period då fler går, och färre är beroende av bilen, säger Charlotta Ljungkull.

Bilen ska ge plats åt folklivet

Restaurang Hegli har fått större plats till sin uteservering, och thaimatsrestaurangen Mhenam har också möjlighet att flytta ut gäster. Men tanken med förändringarna är kanske främst att minska trafiken och sänka hastigheten. Gatan ska under sommarhalvåret tillhöra gångfartsområdet runt torget.

LÄS MER: Tivolibelysning ska lysa över Storgatan

LÄS MER: Nu lyser tivolibelysningen på restauranggatan

– Vi vill gynna livet i stan, snarare än bilen. Samtidigt behöver varutransporter och så vidare kunna komma fram. Därför testar vi det här, säger Ljungkull.

Restaurangerna längs gatan har chans att ta emot gäster på uteserveringen. Bild: Ellinor Svensson
Restaurangerna längs gatan har chans att ta emot gäster på uteserveringen. Bild: Ellinor Svensson

Bilisten Lars säger att när han återvände till gatan några dagar efter olyckan så hade krukorna markerats med blåvita reflexer, som visar att trafiken ska gå till vänster om krukorna, över parkeringsfickorna. Parkeringsfickorna som tidigare markerades med en förbud mot att stanna-skylt, har nu också målats över med gula kors.

Förtydligat i efterhand

– När jag körde där första gången så hade de inte skyltat. De har varit försumliga, säger Lars.

– Det stämmer att vi har förtydligat genom att gulmarkera och att vi satt upp reflexer. Vi får inte skapa en farlig trafiksituation, men samtidigt ska det vara lite otydligt. Målet är att trafikanterna ska vara extra uppmärksamma, säger Charlotta Ljungkull.

LÄS MER: Lista: Här får flest parkeringsböter i Kungsbacka – och så gör du för att överklaga