Blev rikskändis som desperado – nu har ”Helge på Styret” gått bort

Han blev rikskändis som vild desperado som ung. I 30-årsåldern blev han omvänd och fann Gud. Nu har Helge på Styret gått bort.
– Han var alltid där och hjälpte till när man behövde, säger vännen Eva Wåhlander.

ANNONS
|

Det är en av Kungsbacka-Postens längsta artiklar genom historien. Berättelsen om Helge Mauritz Pettersson från gården Styret i Vallda, strax väster om Kungsbacka, engagerade människor.

LÄS MER:Leif var med och jagade desperadon Helge på Styret

Helge på Styret, som han kallades i Kungsbacka kommun, hade en svår uppväxt. Han och mamman flyttade från Norrland till Vallda. Där blev han slagen av sin styvfar. Han fick inte heller några presenter på jul och födelsedagar.

Gav inga detaljer

– Jag minns att Helge ofta pratade om att han hade haft det tufft som barn, men han gick aldrig in på några detaljer och han ville inte prata ingående om det, säger Eva Wåhlander.

Helge Pettersson styrde på 1950-talet ett litet gäng från ett näste på gården Styret. Där begicks en del brott, bland annat stölder, i Kungsbacka. Men Helge var även en känd dynamitard och han stal vapen på regementet i Halmstad.

ANNONS

LÄS MER:Ligamedlemmen berättar: ”Vi gjorde inga hemskheter – men en del dumheter”

Jakten på honom var sprängstoff i media. Kvällstidningarna skrev spaltmeter om honom.

Dömdes till tio år

Helge Pettersson dömdes till tio års fängelse, men släpptes efter halva tiden på grund av gott uppförande. Efter det bestämde sig Helge för att aldrig begå en kriminell handling. Ett löfte han höll.

Eva lärde känna Helge 1992 när hon flyttade till Kungsbacka. Hon var söndagsskolelärare och Helge och hon gick i samma kyrka, Kristus för Kungsbacka.

– Helge lärde barnen att göra upp eld, att sova i lappkåtor och tälja med knivar. Barnen tyckte det var jättekul, men mammorna var kanske nervösa. Fast Helge visste vad han gjorde, han hade full koll. Han var alltid väldigt engagerad i barn och ställde alltid upp. Helge ville att barnen skulle få en bra uppväxt. Han sa att han visste hur barn kunde känna sig, säger Eva Wåhlander.

Talade om förlåtelse

Helges hela bakgrund fick hon reda på först efter att ha läst Kungsbacka-Postens artiklar.

LÄS MER:Så lever förre desperadon Helge på Styret idag

– Jag visste bara att han haft det tufft som barn. Han ville inte mörka något, men han hade förändrat sitt liv. Helge talade mycket om förlåtelse. Han blev ett levande bevis på att man kan ändra sig.

Hur skulle du beskriva Helge?

– Helge var väldigt radikal i att visa kärlek och omsorg. Han kände speciellt för utsatta människor, och var till stor hjälp för oerhört många. Det var något utöver det vanliga med honom.

ANNONS

Helge Pettersson begravdes i Veddige kyrka den 16 mars i år.

– Det var en väldigt fin begravning. Vi var inte så många närvarande på grund av corona. Bland annat spelades Amazing grace, säger Eva Wåhlander.

Helge Pettersson bytte på senare år namn och dog som Helge Ångman. Han sörjs närmast av makan Ritva.

Helge Ångman blev 88 år.

LÄS MER:Leif var med och jagade desperadon Helge på Styret

LÄS MER:Ligamedlemmen berättar: ”Vi gjorde inga hemskheter – men en del dumheter”

LÄS MER:Så lever förre desperadon Helge på Styret idag

ANNONS